logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Změna výpočtu průměrných cen spotového trhu u ceníků DPI E.ON

Kalkulátor nyní počítá průměrné spotové ceny za poslední tři měsíce, stejně jako u ostatních spotových nabídek na trhu pro domácnosti.

Reklama

E.ON je jedním z dominantních dodavatelů, který má povinnost přijmout zákazníky, jež se ocitli v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Režim DPI začal být ve středu pozornosti v době, kdy ukončili činnost dodavatelé ze skupiny Bohemia Energy. Tehdy se diskutovalo o určení spravedlivé a transparentní ceny pro zákazníky bez dodavatele a právě E.ON přišel se stanovením cen podle průměrné ceny na spotovém trhu za období setrvání v DPI, což je asi nejspravedlivější.

V Kalkulátoru cen energií TZB-info jsme počítali průměrné ceny spotového trhu s elektřinou a s plynem pro DPI jako vážený průměr cen od poloviny října loňského roku. Většina bývalých zákazníků Bohemie Energy si však již našla nové dodavatele a mezitím se v režimu DPI ocitli další zákazníci jiných dodavatelů, kteří skončili. Průměrná cenová hladina spotového trhu za poslední tři měsíce bude proto lépe vypovídající. Aktualizace cen v tomto případě probíhá automaticky každý den,

Současná cena elektřiny podle spotového trhu za poslední tři měsíce u tarifu D02d je 4 986 Kč/MWh a u plynu při spotřebě 20 MWh za rok 1 979 Kč/MWh bez DPH. K této ceně je třeba ještě připočítat příplatek za nákup, který činí u elektřiny 228 Kč/MWh a u plynu 319 Kč/MWh (bez DPH).

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.