logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Elektrické topení v roce 2022. Jak na to?

Plánujete novostavbu a zajímá Vás, jestli bude možné realizovat elektrické topení i po zpřísnění v hodnocení PENB, které s sebou přináší vyhláška č. 264/2020 Sb. od 1.1.2022? Ano, zde je jak na to!

Na začátku projektu je třeba uvažovat o stavbě tak, aby během užívání byly náklady na provoz domu co nejnižší. Na spotřebu a celkové náklady na energie má vliv orientace objektu k světovým stranám, velikost oken, volba stavebního materiálu, tvar objektu ale i to, zda je objekt jednopodlažní nebo vícepodlažní.

Jakmile jsou tvar objektu a stavební konstrukce navrženy, je vhodné zaměřit se na snížení tepelných ztrát objektu pro dosažení PENB.

Rekuperace zajistí přísun čerstvého vzduchu přes kvalitní filtr a zároveň odvede znehodnocený vzduch vně domu. V rekuperačnímu výměníku dojde k předání tepla z odváděného teplého vzduchu do čerstvého vzduchu, a tím dojde k významnému snížení tepelných ztrát.

Jakmile je zvolen vhodný způsob větrání, je možné vybrat i hlavní zdroj vytápění - elektrické podlahové topení - topné kabely, které jsou častou volbou stavebníků především pro dlouhou životnost, bezúdržbový provoz, nízké pořizovací a provozní náklady, a další výhody. I přesto, že elektrické podlahové topení není legislativně preferovaným zdrojem, vhodným návrhem systémového mixu je splnění podmínek pro rok 2022 zajištěno.

Elektrické podlahové topení je vhodné kombinovat i s vlastní fotovoltaickou elektrárnou (FVE), která je obnovitelným zdrojem energie. Slouží pro pokrytí části spotřeby elektrické energie v domě - na provoz domácích spotřebičů, osvětlení nebo přípravy teplé vody. S fotovoltaickou elektrárnou posílíte svou nezávislost na cenách energií.

Chystáte se stavět? Kontaktujte nás.

Více informací


EKOTERM s.r.o.
logo EKOTERM s.r.o.

Komfortní a úsporné elektrické podlahové topení / vytápění, temperování studených podlah. Ochranné systémy pro venkovní plochy, střechy, okapy, žlaby a svody před ledem a sněhem, ohřev potrubí. Topné kabely, rohože, regulace. Výrobce EKOHEAT, zastoupení ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.