logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stavební připravenost pro instalaci tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo patří mezi nejefektivnější a nejúspornější způsoby vytápění. Aby mohlo správně a spolehlivě plnit svůj účel, je třeba před jeho instalací stavbu správně připravit podle pokynů od výrobce.


Prvním krokem by měla být volba vhodného umístění tepelného čerpadla na pozemku. „Vybrané místo má zásadní vliv na tichost zařízení. Jeho akustické vlastnosti zhorší jakákoliv blízká odrazová plocha. Na úskalí spojená s vybranou lokací by měl výrobce majitele včas upozornit,“ uvádí Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Nevhodné je umístění v rohu, pod okno ložnice nebo na velmi větrném místě.

Před instalací čerpadla je nutné nejprve vybudovat dostatečně pevný, nosný a vodorovný základ, na který bude umístěna stolička pro venkovní jednotku, a zajistit odvod kondenzátu. „Spodní okraj venkovní jednotky musí být umístěn dostatečně vysoko nad průměrnou sněhovou pokrývkou, minimální výška je 200 mm. Dostatek prostoru je nutné zajistit také nad venkovní jednotkou, a to alespoň 200 – 300 mm,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu. Pokud se nachází pod šikmou střechou, musí nad ní být instalovaná stříška, která čerpadlo ochrání před padajícím sněhem, rampouchy a větším množstvím vody. Strana sání a strana výfuku vzduchu musí být volná, výstup vzduchu by neměl směřovat na chodník.

Průraz pro připojení venkovní jednotky je po izolaci trubek nutné vhodně izolovat proti vlhkosti a tepelném ztrátám. Teplota vzduchu v technické místnosti se musí pohybovat v rozmezí 10–35 °C. Před instalací tepelného čerpadla ACOND PRO je nutné také zajistit všechny potřebné kabely podle pokynů výrobce.


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.