logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč je u tepelného čerpadla důležité chladivo?

Tepelné čerpadlo je považováno za jeden z nejekonomičtějších a nejekologičtějších způsobů vytápění. Jedním z prvků, který má na jeho efektivitu a šetrnost vůči životnímu prostředí určující vliv, je použitý druh chladiva.

Tepelné čerpadlo získává za pomoci chladiva z okolního prostředí nízkopotenciální teplo, které převádí na vyšší úroveň a následně předává do topné vody. Proto právě chladivo patří k nejdůležitějším částem tepelného čerpadla a je tedy jedním ze základních orientačních bodů, podle něhož lze poznat kvalitní zařízení. Tím nejpokročilejším je v současnosti propan R290. „Čerpadla s tímto chladivem jsou ekonomicky úspornější, protože dokážou ohřát topnou vodu na vysokou teplotu i při nízkých venkovních teplotách bez dalšího přídavného stroje. I při takto vysokém zatížení navíc není kompresor s tímto chladivem tolik namáhán, takže se nezkracuje jeho životnost,“ vysvětluje Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel.

V současnosti je za nejpokročilejší typ považováno chladivo R290. Jedná se o vyčištěný propan, který má výborné termodynamické vlastnosti, takže umožňuje vyšší efektivitu vytápění a s tím související vyšší úspory. Zároveň je ekologický, protože nenarušuje ozónovou vrstvu. „Většina výrobců přitom používá méně technologicky vyspělé chladivo nebo chladivo určené pro klimatizace, které ale není pro tepelné čerpadlo zcela vhodné. Takové zařízení není dostatečně efektivní při nízkých teplotách a při silných mrazech ztrácí účinnost, takže domácnost je v zimě vytápěna de facto elektřinou a ne čerpadlem,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu. Chladivo má tedy na účinnost a šetrnost čerpadla vůči životnímu prostředí zásadní vliv, proto by při výběru mělo patřit k jedním z rozhodujících parametrů.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.