logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výměna zastaralého osvětlení může ve veřejných rozpočtech v České republice ušetřit 1,9 miliardy Kč každý rok

Úplný přechod na LED osvětlení pouze ve třech oblastech souvisejících s veřejnými rozpočty – u silničního a pouličního osvětlení, ve zdravotnictví a vzdělávání – pomůže České republice dosáhnout ročních úspor na elektřině ve výši 1,861 miliardy Kč.

Spotřeba elektřiny by se každý rok snížila o 913 GWh, což představuje více než 458 tisíc ušetřených tun CO2. To odpovídá množství CO2, které může během jednoho roku absorbovat 20 milionů plně vzrostlých stromů , nebo objemu ročních emisí více než 158 tisíc automobilů se spalovacím motorem. Všechny tyto údaje ukazuje studie společnosti Signify (dříve Philips Lighting, Euronext: LIGHT), světového lídra v oblasti osvětlení, která připravila analýzu trhu s osvětlením v jedenácti zemích střední a východní Evropy včetně České republiky.

Analýza trhu s osvětlením se uskutečnila v prvním čtvrtletí tohoto roku v jedenácti zemích střední a východní Evropy – Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Estonsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě, Rumunsku, Polsku, Slovensku a Slovinsku. Analýza se zabývala potenciálem ekonomických, environmentálních a sociálních výhod plynoucích z renovace osvětlení ve třech oblastech použití: v silničním a pouličním osvětlení, ve zdravotnictví a ve vzdělávání.

Přechod na LED technologii je jednou z nejjednodušších renovací. Nevyžaduje velké kapitálové investice a má rychlou implementaci i dobu návratnosti díky velkému snížení spotřeby energie a menším nákladům na údržbu. V roce 2006 bylo osvětlení založené na konvenčních technologiích odpovědné za 19 % celosvětové spotřeby elektřiny. Tento podíl se do roku 2018 snížil na 13 % v důsledku procesu přechodu na LED osvětlení. Odhaduje se, že do roku 2030 klesne na 8 % v důsledku v důsledku procesu „LEDifikace“ a používání technologií Internetu věcí. Zároveň se zvýší počet svítidel asi o 35 %.

Úplný přechod na LED osvětlení ve třech oblastech použití – v silničním a pouličním osvětlení, ve zdravotnictví a ve vzdělávání – by dovedl Českou republiku ke každoročnímu snížení spotřeby elektřiny o 913 GWh, což představuje roční úsporu na platbách za elektřinu ve výši 1,861 miliardy Kč. Více než 458 tisíc tun CO2, které by se tak každoročně ušetřily, představují roční absorpci CO2 u 20 milionů plně vzrostlých stromů nebo roční emise CO2 u více než 158 tisíc automobilů se spalovacím motorem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.