logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Elektrárna Počerady obhájila certifikát pro provoz v mimořádných situacích


Elektrárna Počerady, foto @copy; ČEZ, a.s.

Elektrárna Počerady na Lounsku obhájila certifikáty pro poskytování služeb tzv. ostrovního provozu pro tři ze svých energetických bloků.

Reklama

Zbývající dva bloky mají certifikáty platné do září 2022. Elektrárna Počerady je díky ostrovnímu provozu v případě mimořádné situace v přenosové soustavě schopná nezávisle zajišťovat elektrickou energii nejen pro svůj vlastní provoz, ale také pro oddělenou část sítě, takzvaný ostrov, a předejít tím blackoutu, tedy výpadku dodávek elektrické energie. Eva Maříková, mluvčí společnosti Sev.en Energy, pod níž elektrárna patří, to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Certifikáty poskytovatele služeb ostrovního provozu se obnovují každých pět let. Během několika dnů se uskutečnila série testů před certifikační autoritou. "Jedná se o poměrně náročnou zkoušku, která je ale pro zařízení poskytující ostrovní provoz nezbytná. Ve všech testech naše zařízení obstálo a certifikát jsme obhájili," řekl generální ředitel počeradské elektrárny Stanislav Klanduch.

Několikadenní testy vyvrcholily konečnou zkouškou, při které tři z pěti bloků elektrárny omezily výkon z 200 MW až na osm MW potřebných pro pokrytí spotřeby vlastní technologie. "Naráz jsme odstavili všechny tři bloky, které jsou napojeny na stejnou vývodovou linku do přenosové soustavy. O 90 minut později byly už opět v provozu. Závěrečnou zkouškou prošly bez problémů. Při předchozích testech byly prováděny simulace změny frekvence v přenosové soustavě, a to jak k simulaci náhlých prudkých výkyvů, tak i plynulé změny frekvence," popsal testy vedoucí odboru řízení provozu elektrárny Pavel Tyrpekl.

Pro blok šest, který prochází jako první kompletní modernizací, obnoví elektrárna potřebnou certifikaci po ukončení všech prací a následném uvedení do provozu.

Elektrárny, které jsou schopny služeb ostrovního provozu, jsou pro přenosovou soustavu nezbytné zejména ve chvílích, kdy jsou výkyvy frekvence. Elektrárna Počerady patří k systémovým zdrojům, které jsou v případě blackoutu po atomových elektrárnách druhé na řadě pro přednostní spuštění.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.