logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Evropská směrnice o energetické účinnosti stále není zakotvena v české legislativě

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Implementace směrnice o energetické účinnosti (EED) měla začít už loni v červnu, dosud se tak ale nestalo. Změna nejspíš přijde až letos, instalace dálkově odečitatelných měřidel zatím není povinná.

Směrnice EED má mimo jiné výrazně upravit způsob rozúčtování v českých domácnostech. Kromě povinnosti měření tepla a teplé vody na patě objektu by měla vést také k postupnému zavedení dálkových odečtů. Podle směrnice by tak všechny nově instalované měřiče tepla a chladu, vodoměry na teplou vodu a indikátory na radiátorech měly mít tuto funkci. Od 1. ledna 2027 by ji pak měly mít všechny přístroje, nejen ty nově instalované. Kromě této modernizace by měla směrnice upravit i četnost poskytování informací o spotřebě. Koncoví uživatelé by je měli ve finále díky postupným změnám mít k dispozici každý měsíc.

Přijetí směrnice do českého právního řádu mělo začít už v červnu loňského roku. K zahájení implementace zatím nedošlo. Jako pravděpodobný termín lze nyní očekávat pololetí letošního roku. Informace jsou ale často protichůdné. Zaznamenali jsme i zprávy, že k transponování do české legislativy dojde až v letošní druhé polovině roku či začátkem roku příštího. Důvodem je i skutečnost, že novelizované zákony musí projít oběma komorami parlamentu, což může celý proces dále brzdit,“ řekl Petr Holyszewski, vedoucí technického oddělení ze společnosti ENBRA, která se zabývá problematikou rozúčtování a dálkových odečtů.

Dokud však nevstoupí v platnost novela zákona 406/2000 Sb., pak neplatí v ČR žádná povinnost instalovat dálkově odečitatelné měřiče tepla a chladu, vodoměry na teplou vodu a indikátory na radiátorech. Stejně tak vyúčtování bude zatím zpracováváno v ročním intervalu.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.