logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Páteční problémy evropské sítě odvracely i české elektrárny


Distribuční soustava, foto © TZB-info

Společnost ČEZ dnes sdělila, že operátoři obou jaderných elektráren v pátek dohromady uskutečnili přes 30 úkonů k tomu, aby pomohli situaci v síti řešit.

Reklama

Hrozící kolaps pomohly odvrátit také české uhelné elektrárny, uvedla společnost Sev.en Energy. Podle některých zdrojů byla soustava například v Rakousku na pokraji masivního výpadku dodávek elektřiny, tzv. blackoutu. Provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS dnes ujistil, že páteční stav, kdy se elektrizační soustava kontinentální Evropy potýkala s nedostatkem výkonu, neohrozil provoz přenosové soustavy ČR.

Oborový server oenergetice.cz v pondělí upozornil, že se jednalo o nejzávažnější incident v evropské přenosové soustavě za posledních 14 let. S odkazem na Evropské sdružení provozovatelů přenosových soustav elektřiny (ENTSO-E) web uvedl, že prozatím blíže nespecifikovaná událost způsobila, že na více než hodinu mezi 14:05 až 15:08 byla od zbytku evropské soustavy oddělena soustava jihovýchodní Evropy.

"Byl zaznamenán dočasný pokles frekvence přibližně o 250 mHz (milihertzů). Koordinované kroky a okamžitá reakce provozovatelů kontinentální evropské přenosové soustavy zajistily, že ve většině evropských zemí nebyla ovlivněna stabilita systému," uvedlo ve své zprávě ENTSO-E. Podle ČEPS důvodem bylo kaskádní šíření poruchy v oblasti Chorvatska, Srbska a Rumunska.

"V České republice nedošlo vlivem rozdělení soustavy k žádným mimořádným incidentům. Vlivem krátkého poklesu kmitočtu mimo běžné provozní pásmo pouze přešly elektrárny do režimu regulace otáček. To znamená, že elektrárny automaticky regulují svůj výkon podle okamžité frekvence," řekl dnes ředitel sekce Dispečerské řízení ČEPS Miroslav Šula.

"Bezprostředně po razantním poklesu frekvence roztočené elektrárenské stroje nečekaly na pokyn a automaticky se přepnuly z výkonových režimů do režimu regulace otáček a ostrovního provozu. Elektrárny laicky řečeno automaticky přidaly plyn, aby vyrovnaly frekvenci. V Elektrárně Chvaletice jsme například přidávali na všech výrobních blocích asi deset megawattů. Podobně zareagovaly i výrobní bloky v Elektrárně Počerady," uvedl dnes směnový inženýr Milan Prokop z Elektrárny Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy.

O situaci a problémech v Rakousku informovala mimo jiné agentura APA s odvoláním na dodavatele energie Wien Energie a EVN. Dolnorakouský dodavatel energie EVN podle ní uvedl, že blackoutu se podařilo v pátek zabránit jen těsně. Ke stabilizaci sítě tam pomohla elektrárna v obci Theiss nedaleko Kremže. Podle mluvčího EVN Stefana Zacha by ale sama situaci nezvládla. "Rakousko v energetické bezpečnosti stále více spoléhá na jaderné a uhelné elektrárny v okolních zemích," uvedl.

Rakousko přitom jadernou energetiku dlouhodobě odmítá a dlouhodobě kritizuje výstavbu a rozvoj jaderných elektráren v sousedních zemích. Kromě českých elektráren Temelín a Dukovany se mu nelíbí například i elektrárny Mochovce na Slovensku, Paks v Maďarsku či Krško ve Slovinsku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.