logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výjimka z profesní kvalifikace

Poslanecká sněmovna projednává vládní novelu zákona, na základě které řemeslníci nebudou porušovat zákon, pokud do konce roku neabsolvují povinná profesní školení nebo zkoušky.

CTI ČR se snažilo získat ověřenou informaci tak, aby na základě ní bylo možné postupovat.
Tedy na MPO ČR položilo následující otázky:

  1. CTI ČR: Je výjimka platná i pro profesní kvalifikace, které jsou nezbytné k získání kotlíkových dotací, popřípadě jiných profesních kvalifikací které vyžadují odborné zkoušky pro instalatéry a topenáře?
    Tomáš Šťastný, Ministerstvo průmyslu a obchodu: Ano, i zde je výjimka platná. Projednávaný zákon se vztahuje i na profesní kvalifikace nezbytné k získání kotlíkových dotací, případně jiné související profesní kvalifikace, které vyžadují odborné zkoušky pro instalatéry a topenáře.

  2. CTI ČR: O jaký zákon se jedná?
    Tomáš Šťastný, MPO: Jedná se o návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti prokazování plnění kvalifikačních předpokladů pro účely pracovněprávních vztahů.

  3. CTI ČR: Je vládní novela, kterou v prvním kole schválila Sněmovna již platná?
    Tomáš Šťastný, MPO: Vládní novela, kterou v prvním kole schválila Sněmovna, ještě není platná. Novelu musí projednat a schválit Senát a podepsat prezident.

  4. CTI ČR: Jaká je doba platnosti této výjimky?
    Tomáš Šťastný, MPO: S platností této výjimky je to takto. U zaměstnance, který splňoval kvalifikační předpoklady stanovené pro výkon práce v kvalifikačních předpisech k 11. březnu 2020, platí, že tyto kvalifikační předpoklady splňuje i po dobu od 12. března 2020 do 31. prosince 2020.

Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.