logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ZPRÁVY ENERGETICKÉ BURZY: 36. A 37. TÝDEN 2020

Roční kontrakt na dodávku plynu v maloodběru za 406 Kč/MWh a elektřina na dva roky v nízkém napětí 1 339 Kč/MWh.

Reklama


Vývoj cen ročních kontraktů na dodávku elektřiny v nízkém napětí (Zdroj: ČMKBK)

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo ve 36. a 37. týdnu uzavřeno 66 kontraktů na dodávku 34,6 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 35,8 milionu korun.

Dvouleté kontrakty elektřiny v nízkém napětí končily obchodování na kurzu 1339 CZK/MWh, ve vysokém napětí uzavíraly na 1341 CZK/MWh.

Roční kontrakty zemního plynu v maloodběru se obchodovaly za 406 CZK/MWh, ve velkoodběru za 425 CZK/MWh.


Vývoj cen ročních kontraktů na dodávku plynu v maloodběru (Zdroj: ČMKBK)

ENERGETICKÁ BURZA

Energetická burza je označením pro burzovní trh s energetickými produkty organizovaný Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Spuštěna byla 11. 11. 2002 na základě státního povolení, které udělilo komoditní burze Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

V roce 2009 se tento specializovaný trh začal nově profilovat na organizování obchodů s elektřinou a zemním plynem pro konečné odběratele, tedy na fyzické dodávky elektřiny a zemního plynu pro odběratele jak z podnikové segmentu, tak ze strany veřejných zadavatelů. Obchodování probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.