logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně letos nebude. Poprvé od r. 1959

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně letos nebude. Poprvé od r. 1959. Výstaviště Brno, foto BVV

Oznámená pravidla pro konání veletrhů ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR nelze na MSV aplikovat. Popírají totiž logistiku veletrhu o rozsahu MSV. Strojírenský veletrh by již nebyl veletrh.

Tradiční Mezinárodní strojírenský veletrh pořádaný od roku 1959 se letos na brněnském výstavišti neuskuteční. Představenstvo společnosti Veletrhy Brno o tom rozhodlo na základě důkladného zvážení všech faktorů a rizik spojených s konáním veletrhu včetně vyhodnocení aktuálních pravidel pro konání veletrhů a hromadných akcí.

Oznámená pravidla pro konání veletrhů ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR nelze na MSV aplikovat. Popírají totiž logistiku veletrhu o rozsahu MSV. Strojírenský veletrh by již nebyl veletrh. Jeho realizace by za těchto podmínek znamenala poškození prestiže a značky mezinárodní významné akce.
MSV je tak další obětí viru mezi významnými evropskými veletrhy. Jeho přeložení na rok 2021 znamená ekonomický dopad na firemní hospodaření, které skončí rekordní ztrátou. Nekonání je velmi špatnou zprávou i pro malé a střední podniky, OSVČ navázané na veletržní činnost, pro hotely, restaurace a celkovou ekonomiku města a regionu.

Veletrhy Brno počítají s konáním dalších plánovaných veletrhů ve 2. pololetí, které nemají takový rozsah a mezinárodnost jako MSV. První budou kontraktační B2B veletrhy STYL a KABO, které návštěvností splňují stanovená pravidla. Na výstavišti se také mohou konat hostující kongresy a firemní akce. Brněnské výstaviště umožňuje konání několika paralelně probíhajících oddělených akcí najednou.

„Nebylo to jednoduché rozhodnutí, nejtěžší, které jsem musel udělat. Zrušení MSV bylo vůči vystavovatelům zodpovědné rozhodnutí, ale zároveň je to firemní pohroma.
Čekat nešlo. Rozhodli jsme deset minut po dvanácté. Nemůžeme všechny napínat do nekonečna. Firmám i nám by nabíhaly při přípravě další náklady, které by se mohly stát zmařenou investicí. To nikdo nechce. A aktuální zhoršování situace tam či onde dokládá, že riziko i zhoršení situace tady je, "
komentuje zrušení Mezinárodního strojírenského veletrhu generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

"Na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ČR bylo oznámeno, že se veletrhy mohou konat do 5 000 osob, ale podmínky jsou pro pořadatele veletrhů absolutně neproveditelné. Takže vyjádření bylo zavádějící. Ta pravidla jsou použitelná možná pro stadiony, O2 Arénu, ale ne výstaviště. Homogenní akci nelze separovat do dílčích sektorů, přičemž lidé se nesmí mezi těmito sektory promíchávat. nerozumíme tomu, že v jednom pavilonu může být maximálně tisíc osob včetně vystavovatelů, uklízeček, takže návštěvníků tam bude méně než vystavovatelů. Tito pak nesmí jít do jiného pavilonu. To přeci není veletrh," komentuje dále Kuliš.

Celý Rozhovor s generálním ředitelem Veletrhů Brno Jiřím Kulišem o zrušení letošního MSV

Na setkání na Mezinárodním strojírenském veletrhu se těšíme opět v roce 2021.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.