logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

BACnet – stručný úvod do základů 5. díl - COV = Change of Value

COV, neboli Change of Value, změna hodnoty, je mechanismus, pomocí kterého se optimalizuje provoz na síti.

COV, neboli Change of Value, změna hodnoty, je mechanismus, pomocí kterého se optimalizuje provoz na síti. Obecně vzato, klient by rád měl ze serveru co nejaktuálnější data. Znamenalo by to, že by se musel na proměnné dotazovat neustále dokola, přičemž by většinou nejspíš obdržel stejné hodnoty jako v minulých dotazech, protože hodnoty proměnných se obvykle zase až tak často nemění. Zároveň by ale zatěžoval síť i server zbytečnými dotazy.

BACnet proto umožňuje použít službu COV. Není to povinná funkce, každý výrobce se sám rozhoduje, jestli ji bude podporovat nebo ne. Pokud chce klient službu COV použít, pošle serveru žádost o subscription, neboli o registraci k odběru zpráv o tom, že se hodnota určité vlastnosti nějakého objektu změnila. Server ji přijme, zaregistruje si klienta a při změně příslušné hodnoty pak sám vyšle klientovi zprávu. Klient se tedy nemusí periodicky dotazovat, jen čeká na informaci o změně, tzv. notifikaci. Tím by se měla snížit frekvence dotazů a zároveň zvýšit rychlost přenosu změn ze serveru na klienta. Pokud už klient nemá o aktualizaci zájem, může registraci zrušit – třeba v případě, že uživatel přepnul na jinou stránku ve vizualizaci nebo opustil menu na obslužném pultíku.

Celý článek si můžete přečíst zde

Předchozí díly najdete zde: https://domat-int.com/produkty/online-navody/bacnet-strucny-uvod-zakladu


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.