logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová stavební legislativa? Panikařit není třeba, pořádně zateplit ano!

V lednu vstoupil v platnost zákon o hospodaření s energií č. 406/2006 Sb. a jeho prováděcí vyhláška č. 78/2013 Sb. Domy vzniklé po roce 2020 musí mít o 20 % nižší spotřebu energií než ty z roku 1990.

O kolik dražší budou? Co čeká na stavebníky? Jaké parametry musí nové domy splňovat a jak je správně postavit? Odborníci tvrdí, že není třeba panikařit a že šlo jen o mírné zpřísnění pravidel. Klíčovým sdělením nové legislativy je, že nové domy musí mít „velmi nízkou energetickou náročnost“ a spotřeba energie musí být „ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů.“

Rozhodně není pravda, že se nové domy musí stavět zcela jinak než doposud a z úplně jiných materiálů. V zásadě stačí, když bude stavba dobře orientována, zastíněna, bude mít kvalitně zaizolovanou obálku a bude osazena dobrými okny. Pak požadavky nové legislativy jednoduše splní,“ tvrdí architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA. Zásadní je správný projekt a dostatečně dimenzované zateplení. „Pokud nebude mít budova kvalitně řešenou obálku, bude to muset dohnat vysoce účinnými technickými systémy a obnovitelnými zdroji energie,“ upozorňuje architektka.

Vzhledem k tomu, že legislativa nepřináší zásadní zpřísnění požadavků, nebude navýšení ceny za stavební práce výrazné. Pokud je dům dobře navržen, je možné jej postavit bez vícenákladů. Pokud tomu tak není, navýšení by mělo být v řádu jednotek procent,“ říká Vojancová.

Každému bych doporučila, aby dům stavěl ideálně na parametry pasivního domu. Pokud investujeme na začátku jednorázově o něco málo více do kvalitního zateplení, ušetříme na následných každoročních výdajích na energii,“ dodává architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA.


URSA CZ s.r.o.
logo URSA CZ s.r.o.

Společnost URSA CZ s.r.o. je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací na českém trhu. Širokou škálou řešení v pozemním stavitelství URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.