logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak na vytápění rodinných domů? Porovnání nákladů jednotlivých variant

Co vše musíte vzít v potaz pro určení ročních nákladů na vytápění a teplou vodu? Počítáte do nákladů i svůj čas? A co na to okolní životní prostředí a s tím spojené vlny dotací a regulací?

Kromě ceny paliva za měrnou jednotku vstupuje do hry také účinnost kotlů nebo spotřebičů - moderní kondenzační kotle na zemní plyn nebo propan mají pak účinnosti i přes 100 %, zatímco staré kotle na tuhá paliva často jen okolo 50%. V tomto ohledu jsou atraktivní tepelná čerpadla vzduch/voda a vytápění zemním plynem. Naopak elektřina je, co se týče provozních nákladů na kWh, jednoznačně nejdražším zdrojem.

Z hlediska počáteční investice do zdroje tepla a otopné soustavy jsou tepelná čerpadla naopak propadákem - investice často přes 200 000 Kč je sama o sobě velkou bariérou a jejich životnost může být nižší než u jiných zdrojů. V tomto ohledu vychází smysluplně moderní tuhá paliva s kvalitními kotli (dřevěné pelety), plynové vytápění a elektřina.

To nejcennější, co v životě máme, je však samozřejmě náš čas. Ne každý má energii a chuť trávit volný čas skládáním uhlí či dřeva.Teplo také chceme mít k dispozici kdykoliv a okamžitě. V tomto ohledu vychází velmi efektivně plynové topení, a to jak zemním plynem, tak propanem. Je k dispozici okamžitě na otočení, nehrozí nečekané výpadky a není s tím spojená žádná fyzická námaha.

Z domácích kotelen také pochází téměř tři čtvrtiny prachových částic a bezmála 100 % karcinogenního benzopyrenu. Moderní a šetrné plynové kotle lze provozovat i v odlehlých lokalitách mimo rozvody zemního plynu. Plynový zásobník na propan lze umístit vedle objektu nebo pod zem. Lze takto vytápět i větší objekty jako hotely, penziony či firemní provozovny.


PRIMAGAS s.r.o.
logo PRIMAGAS s.r.o.

Společnost Primagas je přední český dodavatel LPG a LNG. Primagas dodává LPG - propan butan do zásobníků, čerpacích stanic LPG a v PB láhvích ocelových a kompozitních plastových. LPG lze využít pro domácnosti i firmy k vytápění, přípravě teplé vody, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.