logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak se při návrhu objektu vyvarovat problémům s formaldehydem?

Formaldehyd, běžně používaný jako součást pojiv materiálů na bázi dřeva, je ve větší koncentraci nebezpečný pro lidské zdraví.

Reklama

Na FB v odborné skupině projektantů se objevil dotaz, jak se vyvarovat problémů s formaldehydem.
Poraďte, prosím, v jakých materiálech se v dnešní době formaldehyd nachází - OSB desky, dřevovláknité desky, laminátové podlahy, obkladové materiály apod.? Jak se my odborníci můžeme vyvarovat problémů?
Dotaz navazoval na článek, kdy chata z 50. let byla upravena tak, aby lépe vypadala, ale ze starých materiálů, desek se po zakrytí uvolňoval do interiérů v nadlimitích koncentracích formaldehyd. Jakkoliv bude ještě problematické uplatit 5 letou záruku na skryté vady, v tomto extrémním připadě zvolili majitelé asi jediné správné řešení, chatu zbourali a během pár měsíců postavilli zcela novou.

V současnosti by s formaldehydem u nových výrobků neměl být zásadní problém. Formaldehyd, byť v menším rozsahu, je problém řady starších domů a je to typický zástupce tzv. problematiky uzavřených prostor, proto je řešením účinné větrání.

Viz MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (1. lékařská fakulta UK) : Větrání domů a bytů – jaká hrozí rizika při nedostatečném větrání?, videopřednáška.
Hlavním zdrojem formaldehydu bývá vlastní stavební konstrukce, ale i vybavení objektu - nábytek z dřevotřísky, podlahoviny, koberce či tapety, přičemž jednotlivé výrobky musí před uvedením na trh vykázat podlimitní hodnoty.

Desky Activ´Air, které odborurávají formaldehyd

Jedním z řešení je i použití sádrokartonových desek, které z prostředí odbourávají škodlivý formaldehyd, o kterých jsme psali v článku Sádrokartonové desky Activ´Air od Rigipsu dostanou nový nátěr AirMal.

Odkaz na článek vyvyvolal dotazy, na které jsme v Rigipsu vyžádaly odpovědi.

Dotaz: Až se vyrovná koncentrace formaldehydu v sádrokartonu s vnějším prostředím, ta k bude co?
Rigips: K vyrovnání s vnějším prostředím nedojde, formaldehyd nám v interiéru vzniká stále a to z různých běžných činností a materiálů (vaření, koberce, dětské hračky, dřevěné materiály apod.). Desky tuto škodlivou látku budou odbourávat nejméně po dobu 50let.

Dotaz: Zajímal by mě docela proncip na kterém to funguje a zda to má omezenou kapacitu.
Rigips: Kapacita je v tomto případě omezená pouze časově (50 let) a to dobou účinnosti desky. Samozřejmě je ale nutné pro správnou účinnost vždy dodržet poměr desek k objemu místnosti. Aby tato technologie fungovala, měl by být poměr 1m2 desek/1m3 objemu místnosti. Funkci této technologie můžete vidět podrobně popsanou v obrázku níže.

Desky Activ´Air, které odborurávají formaldehyd. Zdroj: Rigips
Desky Activ´Air, které odborurávají formaldehyd. Zdroj: Rigips
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.