logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

FV v Nové zelené úsporám

Fotovoltaika v Nové zelené úsporám, ilustrační obrázek, zdroj © Fotolia.com
Fotovoltaika v Nové zelené úsporám, ilustrační obrázek, zdroj © Fotolia.com

Instalace solárních panelů různého výkonu se stává běžnou součástí rodinných domů i větších staveb. Největší zájem je o fotovoltaiky bez akumulace a celkovým využitelným ziskem přes 1700 kWh ročně.

Reklama

Výše dotace je obecně nastavená na maximálně 50 % uznatelných nákladů s fixní částkou podle jednotlivých opatření.

Výše investice u RD se podle použitých technologií pohybuje od 100 do 300 000 Kč. K dotaci je možné získat i bonus za kombinaci realizovaných opatření. Na instalaci panelů je potřeba jen stavební povolení na jejich umístění na střechu, např. na ohlášení, v rámci rekonstrukce střechy.

„Největší zájem je o fotovoltaiky bez akumulace a celkovým využitelným ziskem přes 1700 kWh ročně, jde o celkem 1724 žádostí za 96 milionů Kč. Podle objemu alokace finančních prostředků ale vedou fotovoltaiky s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem přes 4000 kWh/rok. Tam jde o celkem 1035 žádostí za 157 milionů Kč. U fotovoltaik bez akumulace vychází dotace v průměru na 56 tisíc Kč,“ upřesnil mluvčí MŽP ČR Ondřej Charvát.
„Příspěvek na nejjednodušší a investičně nejméně náročné projekty, jako je fotovoltaika pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem, vychází v průměru na 35 tisíc Kč. U nejnáročnějších systémů, jako je například fotovoltaika s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem přes 4000 kWh ročně, vychází dotace v průměru na 152 tisíc korun,“ řekl dále Charvát.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.