logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Škody na vedení po vichřici Eberhard vyčíslil ČEZ na 30 milionů


© Fotolia.com

Na 30 milionů korun odhaduje energetická společnost ČEZ škody způsobené vichřicí Eberhard, která se Českem prohnala v neděli a v noci na pondělí.

Reklama

Opravárenské čety musely řešit více než 2400 poruch. V nejhorší okamžik bylo bez proudu přes 350.000 odběratelů, uvedla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Kvůli vysokému počtu poruch vyhlásil ČEZ kalamitní stav v 11 krajích. Nejhorší situace byla v pondělí ve 03:00, kdy energetici evidovali 420 poruch na vedení vysokého napětí a bez proudu bylo 356.000 odběratelů. "Co do počtu odběrných míst se jednalo o polovičního Herwarta," připomněla mluvčí orkán, který se Českem prohnal na konci října 2017.

Poruchovým četám se situaci dařilo poměrně rychle zvládat. V pondělí ráno bylo bez proudu ještě 240.000 odběratelů, po poledni se počet odběrných míst bez elektřiny podařilo snížit na 70.000. "Na většině distribučního území mohl být ještě v pondělí ve 22:00 kalamitní stav ukončen," uvedla Lapáčková Beránková.

V úterý večer energetici odvolali kalamitu také na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku a Opavsku. Nejdéle trvalo odstraňování poruch v okrese Bruntál, kde kalamitní stav platil do středečního podvečera.

Celkem řešili technici společnosti ČEZ více než 2400 poruch způsobených větrem, z toho více než 720 na vedení vysokého napětí. Škody způsobené vichřicí na distribučním zařízení firma vyčíslila na 30 milionů korun. Infolinka společnosti ČEZ vyřídila v souvislosti s větrem 42.000 hovorů, uvedla mluvčí. Dalších 14.000 zákazníků navštívilo firemní portál bezstavy.cz, na kterém je také možné závady na vedení hlásit.

Vichřice Eberhard zasáhla Česko v neděli odpoledne a v noci na pondělí. Silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu na silnicích i železnici. Na Sněžce dosáhl vítr v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu, a měl tedy sílu orkánu.

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na dřevu zničeném vichřicí přibližně na půl miliardy korun. Také odhady pojišťoven hovoří o škodách v řádu několika stovek milionů korun.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.