logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Skleněná FV střešní taška oceněna v Brně

Skleněnou střešní tašku, která funguje jako panel fotovoltaické elektrárny, představila na Stavebním veletrhu Brno uherskohradišťská společnost Czech Energy Team.

Reklama

"Věděli jsme, že fotovoltaické střešní tašky existují, chtěli jsme je instalovat, ale nemohli jsme najít dodavatele. Dva roky jsme hledali, až loni na veletrhu v Mnichově jsme se domluvili s Hanergy," řekl výkonný ředitel Czech Energy Team Vlastimil Huňka o začátku spolupráce s čínským energetickým gigantem.

Fotovoltaická střešní taška se skládá z pěti částí a její součástí je zabudovaný fotovoltaický článek. Zcela nahrazuje běžnou střešní krytinu, s níž ji lze kombinovat. Určena je pro střechy, které mají sklon alespoň 15 stupňů. M2 těchto tašek vyrobí o 65 % méně energie než m2 fotovoltaických panelů, střechu ale může pokrýt téměř celou na rozdíl od panelů.

"Co se týká odolnosti, je vyrobena z pevnostního skla, které snese větší zátěž než běžná pálená taška. Testy na pevnost probíhají mimo jiné velkými kroupami dopadajícími rychlostí až 160 kilometrů za hodinu," uvedl Huňka.

Kromě střešních tašek, které fungují jako fotovoltaická elektrárna, plánuje v budoucnu Czech Energy Team dovážet z Číny od Hanergy i skleněné panely určené na fasády průmyslových nebo kancelářských budov.

FV Hanergy taška plně nahrazuje stávající krytinu
FV Hanergy taška plně nahrazuje stávající krytinu, foto BVV a.s.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.