logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Skalní vila Mostkovice

Hlavní chloubou celkově krásného a rozlehlého pozemku byla menší skála, která je zakomponována do objektu vily.

Skalní vila Mostkovice

Jedná se o dům pro náročného klienta, jehož koncept vyplynul z výrazné konfigurace pozemku - hlavní chloubou celkově krásného a rozlehlého pozemku byla menší skála, tyčící se uprostřed louky v mělkém údolí, které je lemováno dlouhým obloukovým svahem. Poměrně rychle se tak objevila myšlenka rozvinout dům skrytý do svahu takovým způsobem, abyste se ihned po vykročení hlavním obytným prostorem ocitli téměř kolmo ke skále a stali se tak jejím partnerem.

Hlavní křídlo je ve výsledku zády „vnořeno“ do svahu, hlavní obytný prostor pak rozvinut v kolmém křídle tak, že propojuje svah s přilehlou skálou a získává ji pro interiér. Kompoziční protiváhu skály tvoří kónické atrium, které do interiéru propouští dostatek denního světla. Prosvětlení je zajištěno také rozsáhlým bezrámovým prosklením, které zároveň propojuje interiér s okolní přírodou. Sklo, kámen a stěrkovaný beton jsou doplněny modřínovými dveřními křídly.

Původní úvaha o nosné konstrukci směřovala ke dřevu, ale s ohledem na technická specifika zvítězil železobeton.


Atelier Habina s.r.o.
logo Atelier Habina s.r.o.

Naše domy vyrůstají ze svého prostředí a místo, volná krajina či složitá městská proluka je jejich kořenovým systémem i hlavním zdrojem energie. Synergie místa a stavby je vlastně tím hlavním, co našemu klientovi přinášíme. Věříme v úspornou řeč krásné ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.