logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové číslo elektronického časopisu 3T Teplo technika Teplárenství

Rádi bychom vás upozornili na nové číslo elektronického časopisu 3T Teplo technika Teplárenství. S příspěvky k tématům Heat Roadmap Europe 4 ukazuje budoucnost teplárenství v ČR, Energetická chudoba je v Česku výrazně pod průměrem Evropské unie a další.

Heat Roadmap Europe 4 ukazuje budoucnost teplárenství v ČR

V rámci projektu Heat Roadmap Europe 4, který se zabývá budoucností teplárenství v Evropě, byla vytvořena i Cestovní mapa sektoru vytápění a chlazení pro Českou republiku. Ta modeluje transformaci sektoru vytápění a chlazení v ČR a dokazuje, že je možné dekarbonizovat energetický systém a snížit celkovou spotřebu primární energie i náklady českého energetického systému.

Energetická chudoba je v Česku výrazně pod průměrem Evropské unie

Česká republika patří v Evropě k zemím s nejnižší mírou materiálové deprivace, kdy si lidé nemohou z finančních důvodů dovolit alespoň čtyři z devíti sledovaných položek, které většina obyvatel považuje za žádoucí či nezbytné pro přiměřený život. Podobné je to i při porovnání energetické chudoby, tedy možnosti dostatečně vytápět byt.

Průměrná cena tepla v roce 2017 opět mírně klesla, od roku 2014 už po třetí v řadě

Energetický regulační úřad zveřejnil na začátku roku „Vyhodnocení cen tepelné energie a jejich vývoj k 1. lednu 2018“. Zpráva nabízí statistické ukazatele použitých paliv, výkon zdrojů, velikost dodávek tepla, vývoj cen v letech 2007 až 2018 a konečné ceny tepelné energie za rok 2017 podle použitých paliv, úrovně předání a jednotlivých krajů.

Vloni se topilo o dva měsíce méně, než je obvyklé

Podle údajů z pražského Klementina byl rok 2018 nejteplejším od počátku souvislého měření teplot v roce 1775. V desítce nejteplejších roků z Klementina je mimo roky 21. století ze starších období jen rok 1994. V TOP10 nejteplejších roků je přitom z posledního deseti¬letí dokonce 6 let. I když byl rok 2018 celko¬vě nejteplejší, průměrná teplota ve dnech vytápění byla za poslední dekádu nejchladnější.

Jak máme naložit se zbytkovým směsným komunálním odpadem

Drtivá většina se v anketě jasně vyslovila pro jeho energetické využití a nepřeje si jeho skládkování, respektive pro jeho skládkování „dokud to půjde“ je jen tříprocentní menšina. Ostatní hlasující v anketě si přejí po vytřídění zbytkový směsný odpad přeměnit přímo na elektřinu a teplo v ZEVO nebo je zpracovat jako tuhá alternativní paliva rovněž pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v teplárnách.

Archiv časopisu naleznete na odkazu: http://www.tscr.cz/?pg=0320 kde je možné si všechna čísla od ročníku 2001 zdarma stáhnout.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.