logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Topná sezóna letos začíná neobvykle pozdě

Po letní přípravě začínají první teplárny dodávat teplo nejen pro ohřev vody, ale také pro celodenní vytápění. Průměrné denní teploty by měly dlouhodobě klesat pod 13 °C, což je jedna z podmínek vyhlášky pro zahájení celodenního vytápění bytů.

Naplnily se předpovědí meteorologů a přes víkend došlo k citelnému ochlazení a srážkám. Chladné počasí by mělo pokračovat i nadále, a tak první teplárny začínají s ranním a večerním temperováním nebo i celodenním vytápěním ve většině míst republiky. S pravidelným vytápěním začínají tradičně nejdříve teplárny na západě Čech a ve výše položených oblastech.

„Zařízení kotelen, distribučních sítí a předávacích stanic pracovníci tepláren přes léto prohlédli a opravili tak, aby opět bezchybně fungovala až do května příštího roku. Na bezpečné dodávky tepla z tepláren se u nás spoléhají 4 miliony lidí,“ řekl ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Spotřeba tepla v letošním roce je zatím o několik procent nižší než vloni. Může za to teplý průběh jara i začátku září. Zatímco podle dlouhodobého průměru se končí s vytápěním v polovině května, letos už to bylo o měsíc dříve v polovině dubna.

Vloni klesla průměrná denní teplota pod 13 °C hned 1. září a během měsíce jen několikrát vystoupala nad tuto hodnotu. Od roku 2009 má letošní září nejdelší nepřetržité období s průměrnou denní teplotou nad 13 °C. Pod tuto hranici průměrná denní teplota v ČR klesla až tuto sobotu na 12,5 °C. Letošní září tak překonalo září 2016, kdy poprvé teplota klesla pod 13 °C až 19. září.

Aktuálně z tepláren

V neděli začaly s vytápěním Jihlavské kotelny na Vysočině. S ohledem na pokles průměrných denních venkovních teplot a předpověď počasí na následující dny začala včera Pražská teplárenská připravovat svoje technická zařízení tak, aby dnes zahájila topnou sezónu a dodávky tepla pro vytápění. Zhruba po pěti měsících zahájily dodávky tepla pro vytápění dnes i Teplárny Brno, vloni to bylo už 15. září. Plzeňská teplárenská začala včera s ranním a večerním temperováním. Od dneška, kdy by měly být splněny podmínky vyhlášky, se počítá se zahájením celodenního vytápění. Vloni začali v Plzni s temperováním už dokonce 4. září a s celodenním vytápěním pak 10. září, tedy o plné dva týdny dříve než letos. Elektrárny Opatovice zahájily vytápění soustavy v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a dalších připojených obcích včera.



TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.