logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

30 % „světelného“ elektroodpadu zbytečně končí na skládkách

Bilance sběru se dlouhodobě lepší, ale i tak třicet procent úsporných zářivek zbytečně končí ve směsném odpadu namísto ve sběrné nádobě. Přitom v Česku je k dispozici přes 4400 sběrných míst.

Reklama

Češi jsou ochotni elektroodpad třídit, ale sběrné místo nesmí být moc daleko. Vysloužilý světelný zdroj, například úspornou žárovku, jsou ochotni odnést v průměru maximálně do vzdálenosti 652 metrů. Ochota odnést vyřazenou zářivku do sběrného místa se z pohledu vzdálenosti navíc snižuje, vyplývá z průzkumu kolektivního systému EKOLAMP, který provedla agentura Markent

Recyklací je možné využít přes 90 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a zároveň zlikvidovat potenciálně nebezpečnou rtuť.

Z průzkumu vyplývá, že jako sběrné místo lidé nejvíce využívají sběrný dvůr.

Možností, kde elektroodpad odevzdat, je ale mnohem více: „Lze tak učinit ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech,“ shrnuje Zuzana Adamcová.

Kam s odpadem?
Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz. Spotřebitelé mohou zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace „Kam s ní?“, kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.