logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová jaderná asociace chce prosadit dostavbu Dukovan a Temelína


© Fotolia.com

Nově vzniklá Česká jaderná asociace chce podpořit a prosadit dostavbu bloků jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Členové asociace se chtějí setkat s ministrem průmyslu.

Reklama

ČTK to včera řekl Jan Prachař, předseda představenstva České jaderné asociace a někdejší ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů.

Asociace, kterou v květnu založili odborníci na energetiku, chce hájit jádro jako součást vyváženého energetického mixu v ČR. Členové asociace se dnes sešli na první valné hromadě v Českých Budějovicích.

"Začneme rozšiřovat naši členskou základnu o další odborníky a chceme dát první impuls veřejné správě, že je potřeba uchopit energetiku a rozhodnout, protože není na co čekat. Rádi bychom se sešli i s ministerstvem průmyslu a obchodu a nastínili jim kroky, které by byly možné a které by vedly k rozhodnutí, jakou cestou by se česká energetika měla vydat," řekl Prachař.

Zakládajících členů asociace je šest. Jsou mezi nimi Radek Trtílek v ÚJV Řež i rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Marek Vochozka. "Jsme odborně připraveni podpořit přípravu i prosazení záměru postavit nový jaderný zdroj. Jeho výstavba by vedla k posílení české ekonomiky a pomohla zachovat vzdělání v jaderné oblasti, kterým české firmy a vysoké školy stále ještě disponují," uvedl Vochozka.

Obnovitelné zdroje energie nedokážou podle Prachaře zajistit energetickou bezpečnost, soběstačnost a stabilitu. Proto je třeba dostavět Dukovany i Temelín. "V České republice nemáme mnoho možností, jak obnovitelné zdroje energie v masivním měřítku využít. Nemáme moře pro vybudování větrných parků jako má Německo, Belgie a Nizozemí, ani vysoké hory, kde bychom využili energii z vodních elektráren jako Rakousko," řekl Prachař.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.