logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Projekt KeepWarm pomůže modernizovat dálkové vytápění v zemích střední a východní Evropy

Projekt „Zlepšení vlastností systémů dálkového vytápění ve střední a východní Evropě“, zkráceně „KeepWarm“, je financovaný v rámci programu EU Horizont 2020.

Projekt KeepWarm - modernizace dálkového vytápění v zemích střední a východní Evropy
Projekt KeepWarm - modernizace dálkového vytápění v zemích střední a východní Evropy

Jeho cílem je zrychlit nákladově efektivní investice do modernizace systémů dálkového vytápění ve střední a východní Evropě a snížit emise skleníkových plynů. Na projektu KeepWarm se podílí 11 partnerů v 7 zemích včetně České republiky.

Klíčové aktivity projektu KeepWarm probíhají v sedmi zemích: České republice, Chorvatsku, Lotyšsku, Srbsku, Slovinsku, Rakousku a na Ukrajině. V této oblasti jsou systémy dálkového vytápění stále ještě často neúčinné a do velké míry se spoléhají na fosilní paliva (topný olej, zemní plyn nebo uhlí). Na projektu, který získal grant z programu EU pro výzkum a inovace Horizont 2020, se podílí 11 partnerů. V České republice je partnerem projektu Teplárenské sdružení České republiky.

Cílem této iniciativy, nastartované v dubnu 2018, je modernizovat systémy dálkového vytápění v celém regionu a snížit emise skleníkových plynů pomocí zlepšení provozu a podpory přechodu na méně znečišťující paliva a obnovitelné zdroje energie. Jedenáct partnerů projektu se bude snažit zajistit, aby byla dobrá praxe k životnímu prostředí přátelštějšího vytápění a chlazení přijata napříč Evropou s využitím přístupu projektu KeepWarm v ostatních zemích a regionech, i po skončení projektu v září roku 2020.

V České republice se projektu aktivně účastní společnosti Teplárny Brno, a.s., Teplárna České Budějovice, a.s a Teplárna Písek, a.s. Teplárna Brno, a.s. pracuje na projektu výměny zastaralých parovodů za moderní a efektivnější horkovody už od roku 2010 a plánuje do roku 2022 provozovat již jen čistě horkovodní tepelnou síť. Obdobně Teplárna České Budějovice, a.s. začala s nahrazováním stávající parovodní sítě horkovody v letech 2004/2005. Projekty výstavby horkovodů a nahrazování stávajících parovodů by měly být dokončeny v roce 2020 a představují úsporu primární energie cca 297 000 GJ/rok. Projekt KeepWarm je však otevřen i dalším zájemcům o modernizaci soustav zásobování teplem, kteří z něj budou moci čerpat zkušenosti a nápady.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.