logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nejlepší zelené stavby světa pohledem České rady pro šetrné budovy

Veletrh MIPIM ocenil nejlepší stavby světa včetně kategorie „zelené budovy“. Vítězem je Muzeum budoucnosti v Rio de Janeiru. Výsledky komentuje Simona Kalvoda z České rady pro šetrné budovy.

Reklama

Prestižní realitní veletrh MIPIM v Cannes udělil „realitní Oskary“ nejlepším stavbám světa za minulý rok. Odrazem celosvětového vývoje k šetrnému stavebnictví je, že mezi 11 kategoriemi má své místo i „Nejlepší inovativní zelená budova“. Tou se stalo Muzeum budoucnosti v brazilském Rio de Janeiru.

„Letošní čtyři finalisté pocházejí z širokého spektra staveb: veřejná budova (Muzeum budoucnosti), bytový dům (119 Ebury Street, Londýn), kancelářská budova (centrála koncernu Siemens, Mnichov) i teplárna a elektrárna (Värtan Bioenergy CHP, Stockholm). To je důkazem, že šetrně k životnímu prostředí lze stavět ve všech segmentech realitního trhu. Lídrem šetrného stavebnictví jsou vyspělé země Evropy. Velká inspirace pro Českou republiku!“ říká Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy.

Nejlepší zelená budova světa: Muzeum budoucnosti

První muzeum v Brazílii s certifikací LEED Gold. Unikátní udržitelná budova od architekta Santiago Calatravy se snaží lépe využívat lokální zdroje a její architektura je v harmonii s obsahem, který prezentuje. Pohyblivé solární panely putují se sluncem a maximálně tak využívají jeho energii. Budova úsporně hospodaří s dešťovou vodou. Tu dokáže zachycovat a znovu využívat. K chlazení interiérů slouží voda, čerpaná do vzduchotechnického systému z hloubky mořského zálivu Guanabara.

Výsledkem jsou roční úspory, odhadované na 9 600 000 litrů vody a 2 400 MWh elektřiny – to je rozsah, pokrývající roční spotřebu elektřiny 1 200 domácností.

První muzeum v Brazílii s certifikací LEED Gold. Unikátní udržitelná budova od architekta Santiago Calatravy
První muzeum v Brazílii s certifikací LEED Gold. Unikátní udržitelná budova od architekta Santiago Calatravy
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.