logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proti plísním s vůní citrónu!

Problém s plísní v domě řeší zhruba 20 % domácností. Nové technologie výstavby domů a bytů k jejich růstu a množení velkou měrou přispívají. Plísně jsou známým alergenem a mohou vyvolat vážné zdravotní problémy.

Reklama

Interiérová barva JUPOL Citro
Interiérová barva JUPOL Citro

Hlavní podmínkou výskytu plísní je nadměrná vlhkost. Na místech se slabou tepelnou izolací pak vlhkost kondenzuje, což vytváří ideální podmínky pro rozšíření plísní na zdivu a dalších porézních materiálech. Varovným signálem zvýšené vlhkosti jsou orosená okna.

Plísně se rychle množí, proto je musíme co nejdříve zlikvidovat a současně se pokusit odstranit příčiny jejich vzniku. Snadným řešením je dostatečné větrání a topení. V každém případě musíme plísně odstranit pomocí chemických prostředků a jako prevenci použít plísním odolné malířské barvy.

„Jelikož se spory plísní šíří vzduchem, musíme dezinfekci napadených míst provádět vždy mokrou cestou,“ radí Dominik Hanko ze společnosti JUB. Napadené plochy nejdříve omyjeme mokrým hadrem nebo houbou. Na suchý povrch naneseme štětcem nebo malířským válečkem bezchlórový biocidní prostředek ALGICID Plus zředěný vodou v poměru 1:5. Ten proniká hluboko do podkladu a účinně působí na celé spektrum plísní a řas. U silně napadených povrchů nátěr po 8 až 12 hodinách zopakujeme.

Po několika hodinách aplikujeme interiérovou barvu JUPOL Citro, která obsahuje látky dlouhodobě zamezující rozvoji plísní na stěnách, a proto je vhodná především pro malby v kuchyních, koupelnách a jiných místnostech s rizikem zasažení plísní. Má vysokou paropropustnost a je otěruvzdorná. V čerstvě vymalovaných prostorech uvolňuje příjemnou citrónovou vůni. Může se nanášet na různé pevné, suché a čisté podklady – štukové omítky stěn a stropů, beton, sádrokartonové, vláknocementové a dřevotřískové desky, reliéfní tapety. Nabízí se bílá nebo lze vybírat ze širokého spektra pastelových odstínů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.