logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové územní plány v blízkosti Vodochod

Kolem letiště ve Vodochodech se už nebudou moci stavět obytné domy. Úřad pro civilní letectví okolo letiště vytvořil ochranné hlukové pásmo, které novou výstavbu neumožňuje.

Reklama

Bášť, Panenské Břežany a Dolany, okrajově pak o Máslovice, Zlončice, Postřižín, Odolenou Vodu, Klíčany a Vodochody musí pásmo zapracovat do svých územních plánů.
Uvnitř pásma se nachází 50 staveb, u kterých musí letiště zajistit plnění všech hlukových limitů, případně je od majitelů vykoupit.

Ochranné pásmo se týká stávající infrastruktury a úrovně provozu. Pokud by se letiště rozšiřovalo, muselo by požádat úřad o vytvoření nového pásma.


Ochranné hlukové pásmo letiště Vodochody má přibližně tvar elipsy s podélnou osou totožnou s osou RWY 10/28 o délce cca 8 000 m a největší šířce (mezi Vltavou a prahem RWY 10) přibližně 900 m. Západní konec OHP je vychýlen od osy RWY 10/28 cca 400 m jižně. Orientačně je rozsah OHP (včetně předpokládaného rozmístění hlukových monitorovacích bodů NMT 1-3) uveden na obrázku. Zdroj: Úřad pro civilní letectví
Projektu chybí EIA

Letiště Vodochody kvůli plánovanému rozšíření již několik let usiluje o posouzení vlivu na životní prostředí EIA. To získalo v roce 2013, ale ministerstvo životního prostředí kladné stanovisko o rok později zrušilo. Po soudních sporech městský soud na začátku roku 2016 rozhodnutí ministerstva zrušil. Resort by tak měl vydat závaznou podobu stanoviska podle nového zákona o EIA.


Letiště Vodochody - návrh ochranného hlukového pásma pro stávající infrastrukturu letiště. Zdroj: Úřad pro civilní letectví

Letiště Vodochody

V současnosti má letiště Vodochody statut neveřejného mezinárodního letiště. Akciové společnosti AERO Vodochody a Letiště Vodochody vlastní investiční skupina Penta. Klienty Letiště jsou především letecké školy, které zde provádějí výcvik pilotů, dále privátní klientela se soukromými letouny a také zákazníci mateřské společnosti AERO Vodochody a.s. Cílem společnosti Letiště Vodochody a.s. je vybudovat moderní mezinárodní letiště, které přispěje k podpoře turismu, podnikání a hospodářského růstu. Hlavní město Praha tak získá stejně jako mnoho jiných světových měst druhé mezinárodní letiště, jež podpoří další rozvoj metropole a regionu. Letiště ve Vodochodech bude sloužit především nízkonákladovým a charterovým přepravcům.
V plánu je 3,5 milionu přepravených cestujících ročně a v průměru 48 odbavených letadel denně.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.