logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Parkovací zóny podpoří rozvoj elektromobility

Zatímco Praha a další města zavádějí parkovací zóny, upřednostňují auta rezidentů a ostatním řidičům zbývají jen placená parkovací místa, elektromobilů se tato omezení nijak nedotknou. Jejich parkování v těchto lokalitách je totiž podmíněno pouze roční registrací.

Reklama

Další pražské městské části – Praha 5, 6 a 8 – zavedly nedávno parkovací zóny, a omezily tak možnosti nerezidentů dopravovat se do těchto částí metropole autem a bezplatně zde parkovat. Následují tak čtvrti, které k podobnému opatření přistoupily již dříve.

Přesto je tu řešení, jak do městských částí bez problémů cestovat a parkovat – jmenuje se elektromobil! Od letošního února totiž platí ustanovení, že pro parkování v zónách je v případě elektromobilů nutné zaplatit pouze roční registraci (100,- Kč) namísto nákladných poplatků za parkování. Zatím se pravidlo týká jen zón zavedených v roce 2016, ale do budoucna se dá předpokládat, že půjde o plošné opatření.

„Jde o první zajímavý stimul k tomu, aby lidé zvážili pořízení elektromobilu a následně ho k cestám po městě využívali co nejvíce. Je to jedna z možností, jak může město aktivně podpořit rozvoj bezemisní dopravy, aniž by muselo investovat velké prostředky – nabídne uživateli finančně zajímavou úsporu. Je dobře, že se městské části tímto směrem vydávají, a následují tak příkladu řady měst na západ od našich hranic, která již podobná stimulační opatření s úspěchem využívají,“ komentuje nová pravidla hry Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Energetická společnost chce také názorně demonstrovat výhody elektrických vozů vlastním zaměstnancům. „Dvojice elektromobilů z naší firemní půjčovny má vyřízené veškeré náležitosti a naši kolegové se díky nim mohou volně pohybovat a parkovat na území Prahy,“ potvrzuje Pavel Herda, manažer útvaru Dopravní služby společnosti ČEZ Korporátní služby. Růst elektromobilů v ulicích = více dobíjecích stanic

Po vzoru některých velkých evropských měst může být cílovým stavem zákaz vjezdu pro vozy s klasickým pohonem. „Příznivá legislativa se brzy projeví zvýšenou frekvencí pohybu elektromobilů v hlavním městě, které je v tomto směru lídrem v republice. Tento vývoj pro nás není překvapením, od začátku roku významně posilujeme potřebnou veřejnou infrastrukturu pro dobíjení baterií elektrických aut. Počet našich pražských rychlodobíjecích stanic vzrostl od ledna z jedné na sedm. Celkově v Praze provozujeme více než dvacet veřejných dobíjecích stanic všech typů,“ popisuje Tomáš Chmelík. Příklady míst v centru Prahy určených k dobíjení elektromobilů mohou být Národní divadlo, OC Smíchov nebo Corso Court Karlín.

Veřejná dobíjecí stanice ČEZProjekt Elektromobilita ČEZ je provozovatelem nejrozsáhlejší sítě zařízení pro veřejné dobíjení elektromobilů v České republice – vedle 23 rychlodobíjecích stanic v 21 lokalitách je řidičům k dispozici i padesátka tzv. stanic normálního dobíjení. Při využívání celé sítě dobíjecích stanic se uživatel před dobíjením identifikuje jedinečnou RFID kartou. Dobíjení je zpoplatněno na bázi paušálních plateb částkou 150 Kč měsíčně.

V celé České republice v současnosti jezdí více než tisícovka elektromobilů. Elektromobily tak v ČR přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů.

Nedávná studie společnosti Roland Berger předpokládá v roce 2020 v ČR roční prodej až 7 tisíc vozidel s elektrickým pohonem. To představuje asi tři procenta trhu. V dalším období by měly definitivně padnout nejsilnější bariéry (omezená nabídka elektromobilů, jejich vysoká cena, malá hustota dobíjecí infrastruktury a malá zákaznická zkušenost) a v kombinaci s podpůrnými opatřeními (bezplatný vjezd do center měst, parkovací zóny, jízda v pruzích pro MHD, atd.) tento typ pohonu rychle dosáhne 20% podílu na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů. To by mělo znamenat prodej asi 50 tisíc aut ročně. V České republice tak do 15 let bude jezdit přibližně 250 tisíc elektromobilů a plug-in hydridů. Víte, že …

  • letos v období od ledna do srpna se v České republice registrovalo 137 nových elektromobilů? v tuzemsku se za celý loňský rok registrovalo celkem 367 nových elektromobilů?
  • v 1. pololetí roku 2016 byly nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan, BMW a Tesla model S? energii pro nabití plné kapacity baterií jednoho elektromobilu dokázala loni Jaderná elektrárna Temelín vyrobit za necelou desetinu vteřiny?
  • pokud bychom uvažovali všech v současnosti cca 1000 registrovaných elektromobilů a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh / 100 km bude k jejich dobíjení potřeba 2,25 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 1000 českých domácností)?
  • lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné díky rozšířené nabídce o nové modely vozů s elektrickým pohonem nebo vlivem působení pobídek přímých (veřejná podpora, dotace na pořízení) i nepřímých (zvýhodňování alternativních pohonů např. v městském provozu?
  • partnery projektu Elektromobilita ČEZ jsou také automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé České republice?
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.