logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČEZ ESCO kupuje od fondu Genesis dodavatele vzduchotechniky AZ KLIMA

Komplexní poskytovatel energetických služeb ČEZ ESCO, která je součástí Skupiny ČEZ, se dohodla s fondem Genesis Private Equity Fund II na odkupu majoritního podílu ve firmě AZ KLIMA.

Reklama

Zároveň s většinovým vlastníkem prodají svůj podíl i minoritní akcionáři, a ČEZ ESCO se tak stane stoprocentním majitelem společnosti. Transakce podléhá podpisu smluvní dokumentace a schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Akvizice společnosti AZ KLIMA zapadá do naší strategie, kdy chceme růst jednak organicky, jednak akvizicemi těch nejlepších firem podnikajících v oborech souvisejících s energetikou a energetickými úsporami,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. „AZ Klima je v sektoru vzduchotechniky jedničkou na českém trhu a má více než 4000 referenčních projektů. S AZ KLIMA jsme i před akvizicí spolupracovali, protože vzduchotechnika je oblast, kterou zákazníci ČEZ ESCO často řeší,“ dodává.

Akvizicí AZ Klima tak ČEZ ESCO doplní své portfolio energetických služeb o segment, který v něm dosud chyběl. „Takzvané HVAC, tedy integrované systémy topení, ventilace a klimatizace tvoří významnou složkou projektů energetických úspor, které jsou jedním z vlajkových produktů ČEZ ESCO. Kromě toho je kvalita vzduchu v budovách stále významnější téma vzhledem k dopadům na komfort jejich obyvatel i jejich zdraví,“ říká Petr Štulc, ředitel ČEZ ESCO pro rozvoj.

S výběrem nového vlastníka je spokojen i výkonný ředitel a předseda představenstva AZ KLIMA Karel Břenek: „Těší mě, že se novým majitelem AZ KLIMA stane silná společnost se širokým spektrem služeb nejen v oblasti klasického trhu s elektřinou. ČEZ ESCO touto transakcí získá firmu, která se mimo jiné díky partnerství s fondem GPEF II stala předním hráčem na trhu vzduchotechniky. AZ KLIMA má bezpochyby ještě další potenciál k růstu a jsem si jist, že se začleněním do ČEZ ESCO bude dále rozvíjet,“ uvedl Břenek.

Fond GPEF II odkoupil 68,5% podíl ve společnosti v roce 2011, 30% dosud držel Miroslav Čížek, který společnost v roce 1992 založil, a 1,5 % měli manažeři AZ KLIMA. Od doby, kdy fond získal ve společnosti většinu, se tržby AZ Klima zvýšily o polovinu.

„Podařilo se nám společně zajistit růst firmy i za situace, kdy vnější podmínky nebyly zrovna příznivé. Předáme novému vlastníkovi podnik, který má zdravé základy, široké spektrum zákazníků a potenciál k dalšímu růstu,“ hodnotí transakci Jan Tauber, ředitel společnosti Genesis Capital, která poskytuje poradenství private equity fondům Genesis.

Finanční ukazatele firmy se kontinuálně zlepšovaly i přes komplikovanou situaci ve stavebnictví, na kterém byla společnost do značné míry závislá. Zatímco v roce 2011 činily tržby 443 milionů korun, loni to bylo již 660 milionů. V letošním roce se očekávají ve výši 710 milionů.

Transakce změny vlastnictví bude ukončena po schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, podpisu kupních smluv a vypořádání všech dalších náležitostí s transakcí souvisejících. Obě strany se dohodly, že nebudou cenu transakce zveřejňovat.

O společnosti AZ KLIMA

Společnost AZ KLIMA zajišťuje komplexní služby v oblasti technického zařízení budov a dodává vzduchotechniku a chladicí techniku do administrativních, obchodních, průmyslových i dalších budov. Působí na celém území České a Slovenské republiky a disponuje rozsáhlou sítí vlastních servisních techniků. Má zkušenosti s více než čtyřmi tisíci projekty v oblasti vzduchotechniky a chlazení, kde je dlouhodobě jednou z předních firem na trhu. Realizovala velké projekty mimo jiné pro automobilky Hyundai, Kia, Škoda Auto a TPCA. AZ KLIMA je zároveň certifikovaným dodavatelem vzduchotechniky pro společnost ČEZ.

Centrála společnosti sídlí v Brně, výrobní závod se nachází v Milovicích u Mikulova. Slovenská dceřiná společnost má sídlo v Bratislavě. V roce 2015 zaměstnávala skupina celkem 250 pracovníků a její tržby dosáhly 660 milionů korun.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.