logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Gazprom Export úspěšně ukončil třetí aukci plynu

Jsou známy výsledky aukce společnosti Gazprom pro dodávky plynu do Evropy. Tento druh prodeje je doplňkem dlouhodobých kontraktů.

Reklama

Třetí aukce plynu organizovaná společností Gazprom Export pro dodávky do Evropy, jejíž nabídková kola se konala ve od 31. srpna do 2. září, skončila. Tento mechanismus prodeje plynu přirozeně doplňuje existující mechanismus dlouhodobých kontraktů.

Na základě výsledků aukce budou podepsány kontrakty s 11 odběrateli v celkovém objemu 2 mld. m3. Plynu bude odběratelům dodán během zimní sezóny 2016-17.

Stejně jako při první aukci uskutečněné v září 2015 byl i tentokrát plyn nabízen s dodáním na odběrných místech Greifswald, Gaspool a Olbernhau. Navíc získali zákazníci možnost odebrat plyn v Baumgartenu a Arnoldsteinu.

„Jsme s výsledky aukce spokojeni. Fakt, že jsme znovu byli schopni prodat dodatečné objemy plynu ve směru, který jsme otestovali v prvních aukcích, dokazuje, že tento obchodní model funguje a může být využíván pravidelně. Prodej plynu prostřednictvím aukcí doplňuje naše dodávky prostřednictvím dlouhodobých kontraktů. Naším záměrem je pořádat v budoucnu více aukcí na dodávky plynu,“ uvedla Jelena Burmistrovová, generální ředitelka společnosti Gazprom Export.

„Aukce plynu představují dobrou dodatečnou příležitost k prodeji plynu v Evropě. Kromě tradičně silného zájmu o dodávky na předávací stanici v Greifswaldu byla tentokrát zhruba čtvrtina plynu prodána s dodávkou do rakouského Baumgartenu,“ řekl Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a dodal:“ Zajímavé je, že ani jeden lot nebyl prodán ve směru plynovodu OPAL. To dokazuje, že o kapacitu tohoto plynovodu nemá zájem nikdo kromě Gazpromu.“

Gazprom Export uspořádal první aukci plynu v září 2015. Reagovala na výzvy vyvíjejícího se energetického trhu a firma při ní otestovala nový prodejní mechanismus pro plyn dopravovaný prostřednictvím plynovodu Nord Stream. Při aukci bylo 15 odběratelům prodáno více než 40 lotů plynu v celkovém objemu přes 1,2 mld. m3.

Aukci na dodávku plynu do pobaltských zemí ve druhém až čtvrtém čtvrtletí 2016 uspořádal Gazprom Export v březnu 2016. Při ní bylo prodáno šesti klientům více než 80 lotů v celkovém objemu více než 420 mil. m3 plynu.

Třetí aukce byla vyhlášena 14. července 2016.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.