logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Karel Kabele: Reklamní slogany některých výrobců jsou někdy fascinující

Rozhovor s Ing. Karlem Kabelem, CSc. (nar. 1960), odborným asistentem na Katedře TZB Fakulty stavební ČVUT v Praze a předsedou Společnosti pro techniku prostředí.

Reklama

Pane inženýre, můžete zhruba popsat obor, který v současné době je pro Vaši práci dominantní?
V rámci svého působení na Katedře technických zařízení budov na stavební fakultě ČVUT v Praze pracuji v oblasti energetických a ekologických systémů budov. V současnosti se nejvíce zabývám problematikou integrovaného přístupu k řešení systémů vytápění a větrání budov ve vazbě na stavební řešení. Vedle vlastních technických řešení se zabývám metodami počítačového modelování a simulacemi energetického chování budov a systémů. Tuto oblast považuji ve své práci za velmi významnou, neboť právě zde dochází k průniku znalostí technických řešení a matematických a fyzikálních nástrojů. Zde vidím místo, kde může technická univerzita využít svého potenciálu k vývoji a testování nových metod a připravit tak cestu pro praktické využití v běžné projekční praxi.

Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
Během svého studia na oboru Pozemní stavby, mě při rozhodování o své specializaci nejvíce oslovilo tehdejší zaměření TZB - Teorie a technika tvorby vnitřního prostředí budov. V rámci studentské vědecké činnosti pod vedením docenta Medka a později při zpracování diplomové práce u profesora Jokla jsem zpracovával úlohu "Optimalizace provozní energetické náročnosti budov", kde jsem poprvé použil počítače pro modelování energetického chování budovy a její optimalizaci. Z dnešního pohledu těžko představitelná komunikace s počítačem pomocí balíků děrných štítků a dálkového přenosu dat (v tašce pěšky mezi Thákurovou a Zikovou ulicí v areálu ČVUT) mi dala základy, na kterých bylo možné dále stavět.

Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Mým největším vzorem byl můj dědeček, který byl profesorem na ČVUT v oboru leteckého inženýrství. Při dnešním pohledu na jeho skripta si cením především jeho schopnosti vysvětlit srozumitelně a pochopitelně složité jevy, což by podle mého názoru měla být jedna z hlavních schopností vysokoškolského učitele. Co se týká mých učitelů, mám tu čest, že s většinou z nich mohu spolupracovat i v současnosti. Mluvím-li o svých profesních učitelích, nechtěl bych zapomenout na své první kroky v krátké, ale vydatné projekční praxi při vojně v Jindřichově Hradci, kde praktická škola života topenářů, pánů Daňka a Lampajtla mi dala praktický pohled, který mi jako novopečenému absolventovi vysoké školy tehdy chyběl.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Jako učitele na Stavební fakultě ČVUT mě těší, že se podařilo zrealizovat SW centrum TZB - počítačovou učebnu s vybavením, které umožňuje práci studentů a pedagogů na nejmodernějším software, který v současnosti v této oblasti na světě existuje. S tím souvisí i zavedení předmětů, využívajících tyto moderní nástroje do výuky řádného studia a navázání živých neformálních kontaktů se zahraničními univerzitami, z nichž vyplývají výměny studentů.

A co Vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?
To, že se dost často zapomíná na základní fyziku a chemii. Reklamní slogany některých výrobců jsou někdy fascinující a uvádějí laickou veřejnost a bohužel někdy i část odborné veřejnosti do mylných představ, které pak nelze racionálně zrealizovat.

Změní se v oboru něco významného do roku 2010?
Lze očekávat další vývoj telekomunikační a výpočetní techniky a dojde k hlubšímu propojování řídících a regulačních systémů technických zařízení budov, které dnes označujeme pojmem Inteligentní budovy. Již dnes se připravují elektronické služby pro zajištění optimalizace spotřeby energie, zajišťované prostřednictvím Internetu. S tím souvisí i posílení úlohy technických universit, kde se tyto úkoly řeší.

Měly by se pro tento rozvoj angažovat státní orgány ČR?
Dát řád tvorbě nových technických norem, zákonů a nařízení. V poslední době se stále častěji setkáváme s případy, kdy se zcela opomíjí odborná diskuse o zavedení nových, mnohdy zásadních opatření, což vede ke stavu, že v okamžiku nabytí platnosti zákona se již připravuje jeho novela.

Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?
Pevně věřím tomu, že ano. Očekávám od toho zjednodušení naší spolupráce se zahraničními partnery i příliv studentů z okolních zemí.

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?
Při práci vysokoškolského učitele a všech svých aktivitách mi mnoho prostoru na koníčky nezbývá, ale neodpustím si v zimě užít sjezdového lyžování a v létě kola a chalupy.

Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Rád bych dovedl k úspěšnému závěru své první studenty doktorského studia, kteří se vydali na tuto nelehkou cestu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.