logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zprávy z energetického trhu

Silová elektřina na Českomoravské komoditní burze ve 13. kalendářním týdnu proti předchozímu týdnu mírně zdražila. Skupina ČEZ přichází na jaře s výraznými slevami u obou hlavních komodit.

Reklama

Silová elektřiny na komoditní burze mírně zdražila

Silová elektřina ve 13. kalendářním týdnu proti předchozímu týdnu mírně zdražila a vydala se nad hranici 600 korun za MWh. Uzavírací kurz jednoročního kontraktu v hladině nízkého napětí dosáhl 615 Kč/MWh, což je nárůst o 4,1 %.

Cena zemního plynu setrvala pod hranicí 400 Kč za MWh. Jednoroční kontrakt proti předchozímu týdnu mírně zlevnil (o 1 %) s uzavíracím kurzem v maloodběru na úrovni 387 Kč/MWh a ve velkoodběru 386 Kč/MWh.

Ve 13. týdnu bylo na ČMKBK uzavřeno 91 kontraktů na dodávku 91,6 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 46,6 milionů korun.

ČEZ zlevňuje energie. Zákazníci ušetří až pětinu za elektřinu a desetinu za plyn

Skupina ČEZ přichází na jaře s výraznými slevami u obou hlavních komodit. V případě elektřiny startuje zcela nová produktová řada ČEZ ELE S ODMĚNOU, která je o pětinu levnější než základní ceník. U plynu zlevňuje Skupina ČEZ o 10 procent základní produkt ČEZ COMFORT.

„Nabídkou ČEZ ELE S ODMĚNOU odměňujeme naše zákazníky za jejich loajalitu a věrnost. Chceme také naše produktové portfolio doplnit o možnost tříleté fixace u elektřiny, která v něm dosud chyběla,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod Pavel Cyrani.

Současné nízké ceny elektřiny na burze tak zákazníci ČEZ promění v dlouhodobou jistotu nízkých cen i na vlastních účtech za elektřinu. Dvacetiprocentní slevu na silové elektřině mohou získat díky dlouhodobému partnerství – při uzavření smlouvy na tři roky. Podobně jako v případě oblíbené nabídky plyn ČEZ S ODMĚNOU Skupina ČEZ garantuje, že cena pro zákazníky produktu ČEZ ELE S ODMĚNOU nebude po tři roky stoupat. Navíc, pokud dojde ke snížení ceny základního produktu ČEZ COMFORT pod úroveň ČEZ ELE S ODMĚNOU, klesne odpovídajícím způsobem i cena elektřiny ČEZ ELE S ODMĚNOU. Cena tak může pouze klesat. Po třech letech je navíc možné smlouvu prodloužit o další tři roky.

Zájemci z řad nových i stávajících zákazníků mohou o novou produktovou řadu žádat od 1. dubna 2016. A tím slevy na elektřině nekončí. „Nižší ceny nabídneme i těm, kteří se nechtějí vázat na tři roky. V případě dvouleté fixace, tedy u produktu ČEZ GARANT PLUS, zlevňujeme silovou elektřinu o 15 procent oproti našemu základnímu produktu, a to automaticky pro všechny zákazníky,“ uvádí Dávid Hajmán, generální ředitel ČEZ Prodej a ředitel útvaru strategie Skupiny ČEZ. Sleva v případě ČEZ GARANT PLUS se tak od 1. května 2016 navyšuje z dosavadních 10 na 15 procent.

Skupina ČEZ přichází s výraznou slevou také v případě plynu. U svého základního produktu ČEZ COMFORT zlevňuje od 1. května 2016 cenu komodity o 10 procent. „Dodržujeme tak náš závazek, že budeme vždy levnější než dominantní hráči na daných distribučních územích,“ vysvětluje Dávid Hajmán. Konkrétně tak u základního ceníku Skupina ČEZ i nadále garantuje, že cena produktu bude během prvních dvanácti měsíců od uzavření smlouvy o pět procent nižší než u základních produktů RWE, Pražské plynárenské a E.ON. Po uběhnutí této doby pak zaručuje v porovnání se stejnými firmami cenu nižší o jedno procento.

ČEZ navíc již v únoru vylepšil nabídku tříleté fixace u plynu ČEZ S ODMĚNOU, která nově každý rok znamená desetiprocentní slevu oproti hlavnímu produktu dominantního dodavatele na konkrétním distribučním území. I v případě dvouleté fixace ČEZ SE ZÁRUKOU nadále platí závazek šestiprocentní obdobné slevy.

Například zákazník využívající plyn k vaření a ohřevu vody v bytě s odběrem 3,5 MWh ušetří ročně v rámci plošného zlevnění 417 Kč, při současném využití produktu ČEZ S ODMĚNOU pak dalších 325 Kč. Celková roční úspora může tedy činit 742 Kč. Zákazník využívající plyn na vaření, ohřev vody a topení v rodinném domě s ročním odběrem 22 MWh ušetří ročně v rámci plošného zlevnění 2 620 Kč, při současném využití produktu ČEZ S ODMĚNOU pak dalších 2 054 Kč. Celková roční úspora může tedy činit 4 674 Kč.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.