logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stanovisko Amper Marketu ke kauze Energie pod kontrolou

Neziskovka rozjela business se stamiliony. Mnoho obcí naletělo na zdánlivě výhodnou nabídku pouličního osvětlení. Tak začíná pořad v ČT Reportéři.

Reklama

Několik stovek obcí a několik stovek dalších zákazníků z řad domácností i podnikatelů v minulosti uzavřelo smluvní vztah s „neziskovou“ společností Energie pod kontrolou o.p.s., event. s „energetickou společností“ EPK Trade s.r.o. Tyto společnosti tvoří společně se společnostmi EPK Zakladatel, a.s., FIGAROM Invest, a.s., EXELED s.r.o., americkou společností Titanium Investment Group LLC a dalšími společnostmi „skupinu EPK“.
Skupina EPK dluží naší společnosti Amper Market, a.s. několik desítek milionů Kč za dodávky elektřiny, které do odběrných míst těchto zákazníků jako primární dodavatel dodává již dva roky naše společnost.
Amper Market jednající s péčí řádného hospodáře, s ohledem na své dodavatele, ostatní zákazníky a akcionáře však po vyčerpání všech možností jednání se zástupci skupiny EPK dále již nemůže elektřinu do cca 5000 odběrných míst dodávat bezplatně. V dnešním pořadu České televize Události v regionech byla tato kauza zmíněna v reportáži z obce Miletín, avšak pouze v tom kontextu, že „obě společnosti vedou obchodní spor“ a „vánoční stromeček možná nebude svítit“. Rádi bychom proto uvedli další podstatné informace, na které v uvedené reportáži nebyl prostor,
uvádí se v tiskové zprávě společnosti Amper Market.

Dále je v tiskové zprávě také uvedeno:

Amper Market nechce trestat obce za to, že se patrně staly obětí podvodu

Osvětlení ve škole, kotelna i vánoční stromeček zatím v Miletíně svítí a zde je třeba zdůraznit, že již několik měsíců je do těchto odběrných míst elektřina dodávána jen díky tomu, že Amper Market nechce trestat obce za to, že se patrně staly obětí stejného podvodu jak my sami.
Uvědomujeme si dobře nejen naše povinnosti podle energetické zákona ale i složitost situace pro dotčené obce, kde i přerušení dodávek elektřiny do těch odběrných míst, u kterých to energetický zákon umožňuje, by bylo pro občany těchto obcí velmi nepříjemné. Jsme dlouholetým spolehlivým partnerem komunálního sektoru od nejmenších obcí po města Praha, Brno, Ostrava a desítky dalších měst.
Chtěli bychom proto všechny dotčené zákazníky ubezpečit, že jsme kroky vedoucí k přerušení dodávek elektřiny pozastavili tak, aby dotčené obce mohly celou záležitost řádně projednat na zastupitelstvech nebo v radách obcí. Bezprostřední přerušení dodávek elektřiny tedy těmto zákazníkům nehrozí.

Promyšlený podvod?

Reportáž ČT nezmínila příčinu toho, proč dodávky elektřiny do odběrných míst několika stovek obcí a měst po celé republice jsou ohroženy.
"Je to podle všech indicií promyšlený podvod, který spočívá zejména v tom, že společnost Energie pod kontrolou o.p.s. v roli prostředníka nebo "správce" odběrných míst obcí vybrala od obcí zálohy na elekřinu, které následně patrně vyvedla ze společnosti nebo použila za jiným účelem", uvádí tisková zpráva a dále pokračuje:
"Jinak si neumíme vysvětlit fakt, že tato "nezisková" společnost, resp. celá "skupina EPK" nám dluží již několik desítek milionů Kč za elektřinu, kterou Amper Market, a.s. jako primární dodavatel (viz údaje Operátora trhu s elektřinou, OTE a.s.) dodává konečným zákazníkům - převážně obcím.
V této věci mj. již okresní soud v Hodoníně vydal účinné předběžné opatření, které skupině EPK ukládá povinnost vybrané zálohy od obcí používat výhradně za účelem zaplacení dodávek elektřiny jejich skutečnému dodateli - Amper Market, a.s.
Rovněž jsou dle našich informací v této věci aktivní orgány činné v trestním řízení. Bohužel ani po vydání tohoto předběžného opatření účinného od 12.11. nebyly naše pohledávky uhrazeny a naopak jejich výše dále narůstala.
Současně dne 26.11. jsme z údajů OTE zjistili, že dochází za součinnosti zástupců skupiny EPK a některých dalších firem k pokusu o krádež zákazníků na zcela neznámou společnost Energie Pro s.r.o., která není ani subjektem zúčtování u OTE a jedná se tedy evidentně o "bílého koně" sloužícího k vyvedení portfolia zákazníků."

Možnost řešení pro zákazníky

"Z těchto důvodů a až v reakci na vše výše uvedené jsme byli nuceni přistoupit ke krokům, na které máme právo dle platné legislativy i uzavřených smluv a které nevyžadují součinnost zástupců skupiny EPK. Je třeba ještě zdůraznit, že dotčení zákazníci nyní jsou vzhledem k neplatnosti smluv s EPK v bezesmluvním vztahu. Současně na naše náklady odebírají elektřinu od naší společnosti. ", uvádí dále Amper Market a navrhuje:

  • Proto těmto zákazníkům nabízíme uzavírání smluv přímo s naší společností, což je narovnáním současné situace. Mimo to obcím nabízíme lepší cenové podmínky bez dodatečné marže, kterou v rozporu se svými smlouvami skupina EPK dosud realizovala prostřednictvím EPK Trade s.r.o.

Dále je třeba zmínit další souvislosti aktivit skupiny EPK, kterými se zabývala již v květnu tohoto roku rovněž Česká televize v obsáhlejší reportáži. Především není možné dohledat koncové vlastníky a beneficienty podnikatelských subjektů ve skupině EPK, kde nezisková organizace Energie pod kontrolou o.p.s. je jen jednou z mnoha společností této skupiny. Oprávněné otazníky možného střetu zájmů v této souvislosti vyvolává složení početných orgánů této o.p.s., kde ve správní radě a v dozorčí radě této společnosti figuruje celá řada lokálních politiků z řad starostů a zastupitelů, viz web společnosti nebo aktuální výpis z obchodního rejstříku. (Více k otazníkům kolem struktury skupiny EPK).

Výzva starostům

Dle reakcí starostů obcí se ukazuje, že skupina EPK dluží nemalé prostředky i řadě obcí a to zejména na přeplatcích za energie, které nejsou od EPK obcím řádně vraceny. Obce jsou tedy poškozeny jednáním skupiny EPK stejně jako naše společnost.
Vyzýváme proto v této věci starosty, zastupitele a občany všech dotčených obcí, aby nám i příslušným státním orgánům poskytli součinnost, která umožní zajištění těchto priorit v tomto pořadí:

  1. zajištění kontinuálních dodávek energií do dotčených obcí,
  2. minimalizaci finančních škod u všech poškozených
  3. řádné vyšetření případných spáchaných trestných činů.

I my chceme, aby vánoční stromky v každé obci svítily i tyto Vánoce. Neměli by z toho ale profitovat podvodníci.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.