logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Byly uznány nové české patenty, chrání řešení neopotřebitelného zámku

Tradiční zámková vložka založená na nejrozšířenějším a nejlevnějším principu pružinových stavítek se dlouhodobě potýká s problémem, vyplývajícím z jejího opotřebení. Tření zoubků klíče o hlavy stavítek totiž obrušuje jak vložku, tak klíč a může vést k jejímu zničení či zlomení klíče.

Reklama

Drobný kovový prach, který se vytváří, může zaseknout také některou z pružinek. To však mění nový český vynález, kterému byla právě přiznána patentová ochrana. Díky implementaci valivých elementů nad stavítka vznikla hypoteticky neopotřebitelná zámková vložka.

Řešení je velice jednoduché, ale přesto převratné. Díky jeho implementaci se nijak nezvýší cena zámku, a to ani v případě vyšší bezpečnostní třídy (3 a více). Nový prvek odstraňuje tření uvnitř mechanismu, díky čemuž je teoreticky zajištěno nulové opotřebení klíče i stavítka samotného. Za vynálezem, který nově chrání patenty 305479 a 305480, stojí čeští konstruktéři Luboš Dvořák a Zdeněk Juda.

Novou vložku s těmito patentovými elementy již vyrábí v rámci řady TECH žďárská společnost TOKOZ. Vložka TOKOZ TECH splňuje certifikaci do RC 3 dle ČSN EN 1627 a BT3 dle ČSN EN 1303 a je v prodeji s doporučenou cenou od 495 Kč bez DPH za oboustrannou vložku a od 630 Kč bez DPH za vložku s olivou.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.