logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Skupina ČEZ vydělala za první tři čtvrtletí 18,6 miliardy korun

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl za první tři čtvrtletí 48,4 mld. Kč, čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy činil 18,6 mld. Kč.

Reklama

Navzdory výraznému snížení očekávané výroby v letošním roce potvrzuje Skupina ČEZ výhled očekávaného čistého zisku za celý rok 2015 na úrovni 27 miliard korun.

S ohledem na neplánované odstávky bloků Jaderné elektrárny Dukovany a na prodloužení odstávek Jaderné elektrárny Temelín, jakož i na posun dokončení výstavby nového nadkritického uhelného zdroje v Ledvicích dochází ke snížení celoročního výhledu objemu výroby elektřiny ve zdrojích ČEZ o 5,7 TWh. „Díky úspěšnému programu úspor zahájenému v loňském roce se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o 1,6 mld. Kč a daří se nám tak částečně kompenzovat negativní dopad snížení objemu výroby elektřiny na celoroční výhled hospodaření“, uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Naopak vysoce pozitivně ovlivní celoroční hospodaření Skupiny ČEZ vrácení části darovací daně za emisní povolenky za roky 2011 a 2012. „Za celý rok očekáváme EBITDA na úrovni 64 mld. Kč a očištěný čistý zisk na úrovni 27 mld. Kč," uvedl Martin Novák, místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ.

Navzdory poklesu realizačních cen vyrobené elektřiny i výpadkům výroby v jaderných elektrárnách meziročně vzrostly tržby za první tři čtvrtletí na 150,6 mld. Kč, a to hlavně díky růstu objemu prodeje elektřiny (o 9 %), tepla (o 8 %) a plynu (o 29 %). ČEZ Prodej je nadále úspěšný v získávání nových zákazníků odebírajících plyn a podařilo se téměř zastavit odchod zákazníků odebírajících elektřinu. Růst spotřeby elektřiny na distribučním území ČEZ Distribuce o 2,1 % (po klimatickém a kalendářním očištění o 1,6 %) potvrzuje růst české ekonomiky.

Významnou událostí pro Skupinu ČEZ bylo rozhodnutí vlády ČR o prolomení těžebních limitů pro Severočeské doly, které otevírá možnost těžby dalších 100 – 150 mil. tun uhlí primárně pro účely teplárenství a kombinované výroby tepla a elektřiny. V Rumunsku došlo k obnovení přídělu zelených certifikátů, a tím k obnovení podpory výroby z obnovitelných zdrojů ve větrných elektrárnách Fântânele Vest a Cogealac. V říjnu ČEZ potvrdil oficiální zájem o účast v tendru na prodej německých aktiv společnosti Vattenfall.

Skupina ČEZ v zájmu efektivního plnění strategie přeskupuje vnitřní kapacity s cílem dále posílit růst. Současně mění způsob řízení zahraničních aktivit, kde namísto dosavadního řízení podle zemí dochází k posílení segmentového řízení napříč celou Skupinou ČEZ. Nově budou aktivity ČEZ řízeny týmem Rozvoj a týmem Provoz. Úkolem týmu Rozvoj je zajistit budoucí růst ČEZ založený na obnovitelných zdrojích a decentrální energetice se zaměřením na koncového zákazníka. Nové příležitosti bude vyhledávat a rozvíjet zejména v zemích ČEZu a ČR blízkých. Tým Provoz má za cíl spravovat naše tradiční aktiva tak, abychom jejich potenciál využili maximálně efektivně a tím zajistit, aby Skupina ČEZ generovala dostatek hotovosti pro rozvoj nových činností a výplatu dividend akcionářům.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.