logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stavba nových budov a energetické audity

Zákon o hospodaření energií z roku 2000 zasáhl výrazně nejen do provozování objektů, ale i do přípravy jejich výstavby. Energetické audity jsou jedním z hlavních nástrojů tohoto zákona, pro existující stavby a areály se používají již běžně. Aplikace energetických auditů na stavby připravované však stále ještě běžná není.

Reklama

Energetický audit, aplikovaný na projektovou dokumentaci, se od práce na skutečné stavbě značně liší. Nelze použít standardních diagnostických metod, vycházejících z porovnání fakturační spotřeby energie a meteorologických dat a dalších veličin na hotové stavbě.

Údaje, uváděné v projektové dokumentaci, jsou obvykle použitelné jen podmíněně. Uváděné spotřeby energií jsou totiž často podstatně vyšší než skutečnost. Základním nástrojem je proto matematické modelování. Auditor sestavuje model energetických potřeb objektu, který obvykle obsahuje chování budovy – tepelné ztráty a zisky, odezvu zdrojů tepla a chladu, způsob využití odpadního tepla a akumulaci tepla nebo chladu. Výstupem jsou roční spotřeby jednotlivých druhů energie a případně vody.

Kdy je služeb auditora třeba použít – při územním rozhodování, stavebním povolení nebo při dokumentaci pro provedení stavby? Vyžadování auditu na prováděcí dokumentaci vede k naprosto formálnímu výsledku. Auditor přichází ve chvíli, kdy projektant svou práci uzavřel, stavba je již obvykle zahájena a dodatečné návrhy na úsporná opatření jsou nežádoucí.

U stavebního povolení je situace poněkud méně napjatá. I zde však hrozí zpoždění výstavby, pokud bude stavební úřad vyžadovat změnu projektu. Územní rozhodnutí s podrobnou energetickou koncepcí objektu zase nebývá obvyklé. Jako vhodné řešení se proto zdá spolupráce auditora v období mezi územním rozhodnutím a stavebním povolením.


EEBW: Energie efektivně 2002
Další podrobnosti o energetických auditech získáte návštěvou sekce "Energetické audity – trvalý prospěch pro uživatele a auditory" konference EEBW: Energie efektivně 2002. Vystoupí na ní představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu, České energetické agentury, Státní energetické inspekce, Asociace energetických auditorů, České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a další. Diskutovat se bude o zkušenostech s energetickými audity u nás a v zahraničí, jejich užitečnosti jako nástroje používaného při efektivním rozhodování o řízení nákladů a investic v podnicích a institucích, vhodnosti zákonné povinnosti jejich vypracování, nebo možnostech jak zajistit kvalitu energetických auditů a auditorů, problematice jejich nezávislosti, ceny a licencování. Další informace.

Mediálním partnerem konference a výstavy je i portál TZB-info.

EEBW: Energie efektivně 2002
5.-7. listopadu 2002
Kongresové centrum Praha
Pořádá SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.
www.eebw.cz, e-mail: eebw@svn.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.