logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nízkoenergetický nízkonákladový bytový dům Sušice

Reklama

Zájmem každého majitele nebo obyvatele bytu či domu je platit co nejméně za vytápění, neplatit ale také o nic víc za výstavbu energeticky nenáročného domu. Přitom stavět nové obytné domy tak, aby jenom splnily dnešní tepelně-technické normy je už možná zbytečně drahé. Za stejné peníze lze i v domácích podmínkách postavit stejně komfortní dům s poloviční spotřebou energie na vytápění. Jak toho dosáhnout? Důležitá je především, vedle odborných znalostí a zkušeností, efektivní spolupráce všech zúčastněných stran při přípravě projektu - od architekta přes projektanta, odborníka na technické zařízení budov a energetika.

Místem první konkrétní realizace výstavby nízkoenergetického nízkonákladového bytového domu v Čechách, který se uskutečnil v rámci projektu GEF/UNDP a SEVEn, se stalo město Sušice. Tento dům má 9 bytových jednotek a jeho investiční náklady jsou plně srovnatelné s běžnou výstavbou, ovšem výsledná energetická náročnost je oproti standardním řešením nižší o 40-50%.

Konkrétně představuje měrná spotřeba tohoto domu 53 kWh/m2/rok při celkových rozpočtových nákladech 13,5 mil. Kč (včetně garážových stání) a průměrné užitkové ploše bytu 85 m2. To představuje investici necelých 15.880,- Kč/m2. Jinými slovy, při nákladech nepřesahujících průměrnou investici na výstavbu bytového domu bylo dosaženo úspor energie a uživatelského prospěchu pro své nájemníky.

Termín dokončení budovy je stanoven na prosinec 2002 a první nájemníci se tak budou moci nastěhovat již počátkem příštího roku. Výstavba dalších nízkoenergetických nízkonákladových bytových domů je v nejbližším období naplánována v Železným Brodě a Humpolci.




EEBW: Energie efektivně 2002
Jak se liší běžná výstavba, pasivní domy a nízkoenergetické domy bez navýšených investic? Zveme vás na návštěvu konference a výstavy EEBW: Energie efektivně 2002, jejíž přednášková sekce "Nízkoenergetické nízkonákladové stavby", výstava i doprovodné prezentace budou zaměřeny na zkušenosti s přípravou, výstavbou a provozem nízkonákladových nízkoenergetických domů v domácích podmínkách a v porovnání se zahraničím.

Pozvání na konferenci přijali mimo jiné Jan Tywoniak - ČVUT - Fakulta stavební v Praze, Jaroslav Peterka - Technická Univerzita Liberec, Irena Plocková - Česká energetická agentura, nebo Martina Hábová z Liberálního institutu. Konference byla zařazena mezi akreditované vzdělávací programy pro členy České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Podrobné informace o programu.

Samostatnou součástí konference EEBW: Energie efektivně 2002 je 2. národní konference IBPSA-CZ.
Konference je zaměřena na následující okruhy témat:

  • Počítačové simulace proudění v místnostech a prvcích zařízení techniky prostředí
  • Počítačové simulace energetických bilancí budov a systémů
  • Optimalizace chování systémů vytápění, větrání a klimatizace
  • Řešení nestandardních stavebních prvků
  • Počítačové simulace související s využitím netradičních zdrojů energie
  • Modelování vnitřního prostředí
Mediálním partnerem konference a výstavy je i portál TZB-info.

EEBW: Energie efektivně 2002
5.-7. listopadu 2002
Kongresové centrum Praha
Pořádá SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.
www.eebw.cz, e-mail: eebw@svn.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.