logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny energie klesají, liberalizace se možná urychlí

Až donedávna neuvěřitelná by se zdála zpráva o tom, že ceny energie mohou klesnout. Stalo se a ceny elektrické energie i zemního plynu pro domácnosti i podniky se snižují. Zdá se tedy, že v nejbližším období několika let ceny energie nemusí nevyhnutně jenom stoupat.

Reklama

Ceny energie klesají...
Jaké jsou důvody tohoto poklesu cen? Za příčinu poklesu cen elektřiny může být považován především začínající proces otevírání trhu konkurenci, tedy snaha dodavatelů energie získat nové zákazníky nebo si udržet ty stávající.
V oblasti zemního plynu je to především silná koruna a doposud příznivé ceny ropy a zemního plynu na mezinárodních trzích, které umožňují levnější nákup této suroviny ze zahraničí.
Snížení cen elektřiny a plynu bylo ale určitě možné i díky tomu, že již byl ukončen proces odstraňovaní křížových dotací, kdy domácnosti platily méně než větší spotřebitelé, i když tomu neodpovídal poměr nákladů. V období let 1993 až 2000 byla výše křížových dotací v cenách elektrické energie ve výši 122 miliard korun (tedy 15,25 mld. ročně), v případě zemního plynu v letech 1994 až 1998 ve výši 10,5 miliardy korun (resp. 2,1 mld. ročně).
To všechno znamená, že ceny energie již stále méně určuje stát podle svých politických zájmů, ale především trh a jeho zákony poptávky a nabídky. Investoři a zájemci o úspory energie budou proto muset do budoucna kalkulovat i s těmito faktory, které mají vliv na návratnost jejich projektů.

...liberalizace trhu se zrychluje
S cenami energie, jak jsme již zmiňovali, souvisí i otevírání trhu s elektřinou konkurenci. O jejím urychlení v zemích EU se jednalo na březnovém summitu hlav států EU v Barceloně. Stalo se již i předmětem nově připravované směrnice EU, která v těchto měsících probíhá procesem legislativního schvalování. Podle ní by se evropský trh s elektřinou i zemním plynem otevřel v roce 2004 pro všechny spotřebitele mimo domácností, pro domácnosti od roku 2005.
Pro Českou republiku a další kandidátské země to znamená, že se mu budou muset přizpůsobit nebo dodatečně požádat o výjimku, tedy o přechodné období. V případě vstupu ČR do EU v roce 2004 by se měl na tento termín připravit i domácí energetický sektor. Projednání kapitoly Energetika již bylo ukončeno v roce 2001 a vláda ČR nepožádala o přechodný režim. To znamená, že v okamžiku vstupu do unie bude u nás nutné trh otevřít do stejné míry, jak to ukládá výše zmíněná směrnice. Podle stávajícího energetického zákona by k tomu mělo v případě elektrické energie dojít o rok později, v roce 2005 pro podnikatele a 2006 pro domácnosti. Pro zemní plyn je stanoveno 33% procentní otevření trhu (spotřeba nad 5 mil. m³) v roce 2008.

Konference EEBW: Energie efektivně 2002
Již třetina českého trhu s elektřinou je otevřena konkurenci od ledna tohoto roku, v roce 2003 přibudou další stovky oprávněných zákazníků. Jak v praxi funguje liberalizovaný trh, jak se na něm obchoduje, jaké jsou zkušenosti z činnosti Operátora trhu a jak efektivní je obchodování na burze s elektřinou? Jaké změny lze očekávat v dosavadním systému obchodování?
Zveme vás na návštěvu 8. ročníku mezinárodní odborné konference EEBW: Energie efektivně 2002 (5.-7. listopadu 2002, Kongresové centrum Praha) jejíž specializovaná sekce "Liberalizovaný trh s elektřinou - zkušenosti, marketing, zelená elektřina" bude věnována právě této problematice.
Diskutovat se bude o marketingu, jako novém fenoménu na konkurenčním trhu s elektřinou, možnostech podpory a zkušenostech s využíváním elektřiny z obnovitelných zdrojů na liberalizovaném trhu, nebo zkušenosti výrobců elektřiny v kogeneračních zdrojích.
Mezi klíčové řečníky této sekce budou patřit zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu, Operátora trhu s elektřinou, Mezinárodní energetické agentury, ČEPS, regionálních distributorů energie a další.

Další informace o konferenci EEBW: Energie efektivně 2002 a program sekce "Liberalizovaný trh s elektřinou - zkušenosti, marketing, zelená elektřina" získáte návštěvou internetové stránky:
http://www.svn.cz/eebw/html/liberalizace-c.htm

Mediálním partnerem konference je i portál TZB-info.

EEBW: Energie efektivně 2002
5. - 7. listopadu 2002
Kongresové centrum Praha
Pořádá SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.
www.eebw.cz, e-mail: eebw@svn.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.