logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Sněmovna podpořila novelu ulehčující prodej starších domů

Při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947 by už vlastník nemusel po dohodě s druhou stranou předkládat průkaz energetické náročnosti, tzv. energetický štítek.

Reklama

Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou dnes v prvním čtení podpořila Sněmovna. Opatření má ulehčit prodej a pronájem starších domů. Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy.

Vláda soudí, že počet potřebných průkazů v důsledku této změny klesne asi o třetinu. Půjde hlavně o případy, kdy je zpracování průkazů energetické náročnosti nejsložitější, a proto u nich má podle vlády tato úleva smysl. "V určitých případech se zpracování průkazu ukázalo jako nevhodné vzhledem k poměru vypovídající hodnoty versus finanční náklady na zpracování," uvádí vláda.

Projednávaná změna zákona se podle vlády dotkne i velkých podnikatelů, kteří budou muset každé čtyři roky nechat zpracovat energetický audit. Týká se to asi 2150 firem. Vláda podotýká, že v případě složitých provozů to podniky může stát až statisíce korun, ale o to větší prý bude motivace podnikatelů do doporučených úsporných opatření.

Předloha také nově upravuje přijímání Státní energetické koncepce. Stanoví, že koncepce se přijímá na dobu 25 let, a musí být v souladu se zajištěním bezpečnosti dodávek energie, konkurenceschopností hospodářství a sociální přijatelností pro obyvatele. Koncepci bude i nadále schvalovat vláda na návrh ministerstva průmyslu a nově ji bude podle zákona předkládat pro informaci Sněmovně a Senátu. Zpravodaj Milan Urban řekl, že v hospodářském výboru očekává diskusi na téma, zda by kvůli větší stabilitě neměla koncepci schvalovat Sněmovna. V minulosti už takovou změnu zákona ve Sněmovně předkládal.

Předloha také ruší povinnost statutárních měst zpracovávat územní energetickou koncepci. Samosprávám to má omezit náklady. Pokud ale budou statutární města chtít, budou moci koncepci zpracovávat i nadále. Povinná územní energetická koncepce zůstane pro kraje a hlavní město Prahu, které ji budou muset zpracovávat na své náklady.

Celé téma Energetická náročnost budov

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.