logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ochrana před korozí - inhibitory koroze

Jednou z nejčastějších příčin vzniku netěsností topných systémů a jejich zanášení je galvanický článek, který vznikne všude tam, kde je spojeno několik kovových materiálů o různém elektrickém potenciálu a kde voda působí jako elektrolyt.

V topném systému je takto běžně 4-5 materiálů (ocelové, nebo hliníkové radiátory, mosazné armatury, rozvody z mědi jsou letované cínem, nebo stříbrem, výměník v kotli může být z hliníkové slitiny).

Proto se například dává do bojlerů na teplou vodu hořčíková elektroda, kterou „obětujeme“ a do doby, než se elektroda rozpustí, je bojler ochráněn, protože hořčík má z použitých materiálů nejnižší elektrický potenciál a je „první na řadě“.

Ze zkušenosti víme, že trvá 6-10 let, než dojde k úniku vody. Produktem této reakce je známé černé „blátíčko“, které vytéká ze systému při vypouštění a které se usazuje v klidových zónách topení. Tyto nečistoty jsou také často příčinou problémů s oběhovým čerpadlem, pokud před aplikací jakýchkoli přídavků není provedeno propláchnutí systému. Vždy je lepší problémům předcházet.

V tomto případě je řešením použití inhibitorů koroze, jejichž účinná složka – molybdenany – vytvoří uvnitř systému ochranný povlak, který brání vzniku galvanického článku a povrch pasivuje.

Aplikace prostředku se provádí přes vypouštěcí kohout kotle nebo radiátoru po propláchnutí systému čistou vodou. Prostředek se ředí v poměru 1:100.

Vždy na začátku topné sezóny by se měla provádět kontrola koncentrace účinné složky (molybdenanu). Koncentrace by měla být vyšší než 250mg/litr.

Tuto kontrolu provádíme jako službu zákazníkům na základě žádosti a dodání cca 50 ml vzorku otopné vody. Prostředek zůstává v systému trvale.

BCG K32

Inhibitor koroze chrání všechny materiály včetně HLINÍKU a jeho slitin. Zabraňuje vzniku galvanického článku v uzavřených systémech chlazení a topení, vytvořením mikrofilmu z molybdenanů. Hodnota pH po aplikaci je 9,5 - 10. Ochrana investic jedním produktem.

BCG FS - nemrznoucí kapalina

Nemrznoucí kapalina chrání topné a chladící systémy před poškozením mrazem a korozí. Prostředek lze použít i pro zařízení s tepelnými čerpadly, jakož i podlahová topení. Chrání systémy před zamrznutím. Ředění je závislé na požadovaném stupni ochrany proti mrazu. BCG FS již obsahuje inhibitor BCG K 32.
Úspora financí = není potřeba oprav

Tabulka: Standardní elektrodový potenciál
při 25°C u některých kovů vztažených k vodíku

KovPotenciál kovu [V]
draslík–2,92
hořčík–2,37
hliník–1,66
zinek–0,76
železo–0,44
kadmium–0,4
olovo–0,126
vodík 0
měď+0,34
stříbro+0,8
rtuť+0,9
zlato +1,42

BCG Technik s.r.o.
logo BCG Technik s.r.o.

Prodej kapalných těsnicích, čisticích a ochranných prostředků značky BCG. Speciální kapaliny na zatěsňování a čištění pitné vody, rozvodů topení a plynovodů, kanalizací, bazénů, nádrží, solárních systémů. BCG Kapaliny utěsní všechny druhy potrubních ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.