logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Největší skandinávská instalace LED trubic

Na parkovišti obřího nákupního centra Jumbo bylo instalováno 6000 kusů LED trubic, což z tohoto projektu dělá největší implementaci LED osvětlení ve Skandinávii.

Reklama

Doba LEDová nastala v nákupním centru Jumbo ve finském Vantaa, když byly zastaralé zářivky nahrazeny LED trubicemi. (9/5/2014) V tuto chvíli svítí na parkovišti nákupního centra Jumbo více než 6000 LED trubic. Toto množství dělá z Jumba největší individuální instalaci LED trubic ve Finsku, potažmo v celé Skandinávii.

Celkový elektrický příkon LED trubic NC Jumbo je přibližně 140 kW. V porovnání se zářivkami a jejich příkonem téměř 400 kW se tak jedná o obrovské úspory, které LED trubice přináší a to vše bez ztráty intenzity nebo kvality světla. "Náš základní předpoklad byl vybrat energeticky úsporný, snadno udržovatelný systém osvětlení s dlouhou životností. Porovnávali jsme LED trubice různých dodavatelů, než jsme vybrali produkty finského výrobce Valtavalo," říká Hannu Hirvonen, Facility manager Nákupního centra Jumbo. Předřadníky starého osvětlení byly často poruchové. To vyvolávalo, dle jeho vyjádření, podstatné náklady na údržbu a bylo zdrojem rizik požáru.

"S LED trubicemi je údržba svítidel snadná a levná. Dlouhá životnost trubic výrazně snižuje frekvenci údržbářských prací. Protože zde neexistují žádné samostatné předřadníky nebo tlumivky. Prostá výměna trubice na konci jejího životního cyklu je vše, co je nutné prakticky vykonat", pokračuje Hirvonen "V rámci této instalace byla využita stará osvětlovací tělesa, která byla ještě v relativně dobrém stavu," sděluje Jari Tykkyläinen, výkonný ředitel Jyty-Sähkö, firmy, která montáž LED trubic provedla.
"Osvětlení parkoviště NC Jumbo je dobrou pracovní referencí jak na národní tak mezinárodní úrovni. Jumbo je jedním z prvních, které si uvědomilo ekonomické výhody standardu LED trubic oproti nestandardním LED modulovým svítidlům."

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.