logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Větší zájem firem o For Arch signalizuje opatrné oživování českého stavebnictví.

Pokud roste průmysl, nastane i růst investic, řekl náměstek Koliba na tiskové konferenci k 25. ročníku veletrhu For Arch. Tématem veletrhu For ARCH jsou rekonstrukce a revitalizace. Reagujeme tím na současnou poptávku na trhu, poznamenal ředitel Přívětivý.

Reklama

Letošního 25. ročníku stavebního veletrhu For Arch v Praze se zúčastní 830 vystavovatelů na ploše 19.400m2, což je meziročně o 4 % více vystavovatelů a nárůst plochy o 1.500m2. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel obchodního týmu veletrhu For Arch Martin František Přívětivý.

„Historie veletrhu začala před 25 lety konferencí Forum architektury, odtud i název veletrhu For Arch. Dnes je veletrh zrcadlem situace ve stavebnictví. Zaznamenali jsme nárůst plochy, počtu vystavovatelů a především větší chuť vystavovatelů do prezentace jako takové, “ řekl Přívětivý. Podle něj větší zájem firem signalizuje opatrné oživování českého stavebnictví.


Tématem veletrhu For ARCH jsou rekonstrukce a revitalizace.

Právě tyto stavební práce firmy i díky evropským a státním dotacím vidí pořadatelé jako velkou příležitost.
"Reagujeme tím na současnou poptávku na trhu, kde vidíme masivní zájem o rekonstrukce domů a budov podporovaný státními dotačními programy. Veletrh umožní zájemcům získat informace o nejnovějších dostupných výrobcích a technologiích potřebných pro kvalitní rekonstrukci," poznamenal ředitel Přívětivý, podle nějž vystavující firmy získají na veletrhu nové zakázky.
Přívětivý rovněž poznamenal, že z dotazníků mezi návštěvníky předchozích ročníků vyplynulo, že návštěvníci chodí na veletrh kvůli novinkám a kvůli osobním setkáním. V této souvislosti připomenul tradiční soutěž GRAND PRIX, do které je v letošním roce přihlášeno 46 novinek, např. cihla Porotherm, teplené čerpadlo Bosch ověnčené 5 patenty a POP mobilní zastřešení bazénů.

„ABF je 100% vlastníkem areálu PVA Letňany, který se stále více stává cílem návštěvníků různých typů akcí. Areál prošel velkými změnami a velké investice jej proměnily v multifunkční areál. Jarní sezóna skočila s 15% nárůstem návštěvnosti, pořádáme 80 akcí/rok. For Arch je pilotním projektem a jedničkou v České republice“ přiblížil generální ředitel ABF Tomáš Kotrč místo konání veletrhu a poděkoval partnerům letošního jubilejního ročníku veletrhu For Arch.

Tiskové konference k 25. ročníku veletrhu For Arch se zúčastnil náměstek MPO ČR Jiří Koliba.

Jiří Koliba je náměstkem pro stavebnictví MPO ČR a dříve byl šéfem Státního fondu rozvoje bydlení. Náměstek J. Koliba se vrátil ve svých slovech k hodnocení ČSÚ, které hovoří o poklesu stavebnictví 3,7 % a zdůraznil, že je třeba počítat s fázovým zpožděním v tomto oboru.
„Zaznamenali jsme dvojnásobný růst zakázek, uplyne minimálně půl roku, než se tento nárůst finančně projeví. ČSÚ hovoří o mírném oživení, ale ne o vystoupení z krize. Nečekejme světlé zítřky ani dnes ani zítra, použiji-li názory pana Matyáše ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví a pana Korce z Ekospolu jako zástupce developerů, kteří jsou zkušení a vědí, o čem mluví. Ale jednou lépe být musí. Pokud roste průmysl, nastane i růst investic. A nejsou potřeba jen peníze. Jsou zde i další faktory, které již může stát hodně ovlivnit. Jako příklad bych uvedl legislativu. Pracuje se na návrhu zákona o liniových stavbách, o liniových stavbách energetických, zpracovávají se změny pro zákon o stavebních zakázkách a pro stavební zákon. Rádi bychom omezili dobu od vyhlášení záměru k povolení stavby na max. 3,5 roku, “ řekl Koliba.

Na výstavišti v pražských Letňanech se od 16. do 20. září představí firmy z 16 zemí včetně například Belgie, Francie či Itálie. Součástí stavebních veletrhů budou také veletrhy For Therm, For Wood, Bazény, sauny & spa a For Waste & Water. Organizátoři připravili i devátý ročník odborné konference "Dřevěné stavění = zdravější bydlení" či přednášku "Stavba domu svépomocí - krok za krokem".

Na veletru proběhne Konference ředitelů projektových společností 2014.

Nově se v rámci akce uskuteční Konference ředitelů projektových společností, která se až dosud konala vždy samostatně.
"Na rozdíl od mírného růstu stavebnictví, počet zakázek pro projekční firmy poklesl a neutěšená situace pokračuje. Projekční firmy musely v době krize především zajistit chod bez propouštění projektantů specialistů a mnohdy pracovaly za dumpingové ceny, což způsobilo kumulaci propadu financí. Nyní se očekává nárůst poptávky po projektování v II. pol. 2014" prohlásil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek, který české stavebnictví dlouhodobě monitoruje.


Veletrhu FOR ARCH se v souvislosti s děním na stavebním trhu daří, potvrzuje to aktuální ročník, který přináší 4% nárůst počtu přihlášených firem, výstavní plocha je větší o 5 %, činí 19 400 m2. Organizátoři zaznamenali návrat některých firem, které delší dobu svou účast na veletrzích obecně vynechávaly. Vystavovatelé také více investují do viditelnější prezentace na veletrhu (rozsáhlejší expozice, doprovodné akce pro návštěvníky apod.).
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.