logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Studenti vyrábějí a zdokonalují Stirlingův motor

Účelem soutěže Vyrob si svůj Stirlingův motor je vytvořit funkční model tohoto stroje, přičemž jakoukoliv součást mohou soutěžící nahradit svojí vlastní, aby vylepšili mechanismus. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.

Reklama


Studenti vyrábějí a zdokonalují Stirlingův motor

Povinný je rozměr základní komory - plechovky od konzervy. Vyhrává nejvyšší počet otáček motoru, originální design i inovativní nápady. Nepovinná část zahrnuje výrobu něčeho, co bude motor pohánět.

Otcem soutěže je Ing. Jiří Toman, profesor SPŠS Betlémská v Praze. Nápad dostal ve chvíli, kdy doma zprovoznil motor vypůjčený z muzea. Sto let starý stroj se rozběhl pouze po dokápnutí oleje.

Účastníci dostanou sadu dílů, z nichž známý stroj vytvoří. Výhodou Stirlingova motoru je, že jako palivo lze použít cokoliv, co vyvíjí teplo. Soutěžící nastartují své stroje nad plamenem, který má v soutěži už šest let stejný příkon plynu. Proto lze měření výsledků jednoduše porovnávat s předchozími ročníky.

Inovací letošního ročníku bylo použití měřidla značky Vernier, které snímá otáčky a rovnou je zaznamenává do počítače.

Vyvrcholení soutěže probíhá v Národním technickém muzeu. Pro studenty středních průmyslových škol je soutěž první velkou příležitostí vyzkoušet si, co se na škole naučili. Soutěž prověří jejich znalosti v praxi od prvního nápadu, přes realizaci až po úspěšné spuštění stroje. V předchozích ročnících byly mezi výhrami především technické přístroje a stavebnice Merkur, v posledním ročníku však na výherce čekaly hodnotnější výhry - iPad mini, mini televize či fotoaparát. Rok co rok se výkony strojů zlepšují, což dokládá i senzace posledního ročníku, kdy studenti z Chrudimi se svými pěti motory získali hned sedm cen a nastavili příčku velmi vysoko se

svým novým rekordem 1804 otáček za minutu.

Hlavním cílem soutěže je propagovat a podporovat technické vzdělávání. Akce má velký ohlas a studenti z celé republiky se jí účastní už osmým rokem. Všechny ročníky jsou zaznamenávány na blog. Stirlingův motor, samozřejmě ve větším měřítku, se může stát náhradou jiných motorů spalujících ušlechtilá paliva, jako je plyn či ropné produkty.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.