logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Sklo od Guardianu chrání umělecká díla

Světlo může být pro umělecká díla či památky pohromou. Týká se to zejména křehkých materiálů, například papíru nebo plátna.

Reklama

UV záření obsažené ve světle totiž způsobuje oslabování papírových či textilních vláken, jakož i změnu barevnosti a blednutí. Malby, fotografie, výstřižky z novin nebo jiné vzpomínky mohou bez patřičné péče po čase utrpět nenapravitelné škody. Účinným způsobem jak tomu předejít, je chránit umělecká díla speciálním sklem.

Přední světový výrobce skla pro tyto účely vyvinul sklo Guardian Brilliance, které dokáže UV záření téměř úplně zastavit. Je to díky speciálním vrstvám ochranného povlaku, které se v mikroskopických vrstvách nanášejí na povrch skla a to z obou stran. Dokáže tak zachytit až 60% ultrafialových paprsků, přičemž u běžných skel se tato hodnota pohybuje na úrovni 20%.

Předností Guardian Brilliance však není jen ochrana před světlem. Uvidíte s ním více než při běžném zasklení. Obyčejné sklo totiž průměrně propustí pouze 90% světla, v případě Guardian Brilliance je to až 98%, takže ztráta je zcela minimální. Pomůže to oživit barvy a jemné detaily objektu za sklem.

Jiný problém, který přináší běžné sklo bez povrchové úpravy, je zrcadlení. Tehdy jeho povrch odráží přibližně 8% dopadajícího světla, což ztěžuje jeho průhlednost. Pozorování uměleckého díla, či fotografie za sklem tak může být problematické. Vývojáři v Guardianu však pamatovali i na to. Guardian Brilliance díky oboustranné antireflexní úpravě zrcadlení téměř eliminuje a to aniž by omezovalo průhlednost.

Guardian Brilliance je sklo určeno nejen pro muzea či výstavní prostory. Využijí ho i běžní spotřebitelé, kteří si jím mohou ochránit své soukromé sbírky uměleckých děl, rodinných fotografií nebo třeba ozdobné textilie. Vzácné předměty jsou tak zároveň uchráněny i před prachem či roztoči.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.