logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vývoj úsporných výrobků jde neustále kupředu

Stránky www.uspornespotrebice.cz už deset let radí svým návštěvníkům a přinášejí konkrétní informace a tipy o energeticky nejúspornějších domácích spotřebičích na trhu v České republice.

Stránky www.uspornespotrebice.cz obsahují informace o deseti hlavních typech domácích spotřebičů, od chladniček a mrazniček po světelné zdroje, od praček a myček nádobí po televizory a kávovary. Pro všechny tyto kategorie jsou k dispozici jednak velmi přesně a transparentně definované kritéria pro výběr spotřebičů a jednak seznam konkrétních modelů výrobků, které jsou na trhu v ČR k dispozici a tato kritéria splňují. Seznam výrobků a definice kritérií jsou průběžné aktualizované.

„Nabídka spotřebičů je dnes tak veliká, že pro spotřebitele je obtížné se v jejich parametrech zorientovat. Náš web spotřebiteli umožňuje vybrat si energeticky nejúspornější spotřebič pohodlně z klidu domova,“ říká Juraj Krivošík ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, které web provozuje.

Nová přísnější kritéria


Vývoj úsporných výrobků jde neustále kupředu. Kvůli tomu nyní došlo k dalšímu zpřísnění výběru hned u několika podkategorií spotřebičů. Jde o vestavné chladničky (z energetické třídy A++ na A+++), sušičky prádla (z energetické třídy A+ na A++) a myčky nádobí šířky 60 cm (z A++ na A+++).

Zatímco v roce 2007 byla většina chladniček a mrazniček v energetické třídě A+, dnes mají běžně A+++. „I u řady dalších výrobků již energetické třída A neznamená úsporný výrobek, nejúspornější modely jsou ve většině případů označovány energetickou třídou A+++,“ vysvětluje Juraj Krivošík.

K dalším úpravám došlo v kategorii kávovarů (zkrácení doby přechodu do režimu stand-by), televizorů (snížení maximálního příkonu) a světelných zdrojů (zpřísnění podmínek měrného výkonu v lumenech na Watt).

Pro spotřebitele je skoro nemožné, aby si ve všech změnách energetických vlastností výrobků orientoval a především zjistil, které jsou skutečně nejúspornější na trhu. Pomoc mu nabízí www.uspornespotrebice.cz, které obsahují seznam několika stovek výrobků, vybraných pouze na základě deklarovaných parametrů o energetické náročnosti jejich provozu. Díky pravidelné aktualizaci modelů i kritérií výběru, podle vývoje na trhu spotřebičů, poskytuje tato databáze výběr opravdu nejúspornějších spotřebičů na českém trhu.

Všechna konkrétní kritéria pro výběr jednotlivých modelů výrobků jsou k dispozici na adrese: uspornespotrebice.cz/kriteria-vyberu/

Na stránkách jsou k dispozici i další informace o možnostech výběru energeticky úsporných spotřebičů a jejich správné obsluze. Internetové stránky www.uspornespotrebice.cz v České republice provozuje SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. v rámci mezinárodního neziskového projektu Euro Topten (www.topten.eu), který obdobné stránky provozuje v 18 zemích EU, USA a Číně a připravuje je i v zemích Latinské Ameriky a Indii.


SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.