logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Seminář Mikroklima v historických interiérech

Akce 21.5. v Praze se zaměří na: Působení mikroklimatu na historické stavby a na předměty v prostorách historických staveb. Požadavky na mikroklima v historických budovách. Metody snižování vlhkosti.

Datum a místo konání: Přednášející a obsah semináře:
  • Doc.Ing. Karel Papež, CSc - Fakulta stavební ČVUT: Působení mikroklimatu na historické stavby, jejich konstrukční prvky a na předměty (exponáty) uložené v prostorách historických staveb.
    Vliv nevhodných parametrů mikroklimatu v konkrétních prostorách. Mikroklima a předměty v interiéru historické budovy. Úpravu vnitřního mikroklimatu je nutné řešit vždy pro konkrétní stavbu a materiály v ní uložené. Vnitřní prostředí a jeho úpravy mohou sice působit kladně na vlastní stavbu, ale současně být nevhodné pro uložené věci (textilie, papír, kov apod.) Význam detailního průzkumu a prohlídka konkrétních staveb či prostorů. Možnosti řešení pro zajištění odpovídajícího vnitřního mikroklimatu. Některé konkrétní příklady řešení.

  • Miroslav Černý - Národní památkový ústav: Požadavky na mikroklima v historických budovách.
    Druh stavby. Technická řešení úpravy mikroklimatu a jejich rizika. Co musíme vědět než začneme řešit mikroklima. Různorodost klimatu a vliv na mikroklima. Vznik vlhkosti vzduchu. Relativní vlhkost. Kde, jak a kdy měřit. Doporučená mikroklima pro různé materiály. Větrání a sluneční záření. Co interiér vyžaduje ? Charakteristika nevytápěné - temperované - vytápěné prostory. Negativní důsledky nižší/ vyšší relativní vlhkosti a její výkyvy.

  • Ing. Michael Balík, CSc. - expert Českého egyptologického ústavu FFUK: Metody snižování vlhkosti konstrukcí s využitím vzduchových úprav.
    Proudění vzduchu v dutinách má výrazně pozitivní vliv na vlhkost konstrukcí – stěny, které přiléhají k prostorům, pasivně nebo aktivně provětrávaným, mají možnost podstatně větší difuze, tj. přestupu vodní páry z konstrukcí a tím snižování jejich hmotnostní vlhkosti. Na tomto principu jsou založeny sanační vzduchové úpravy, jejich účinnost je různá, ovlivněná vstupními podmínkami: vlhkostí, salinitou, teplotami, způsobem využívání atd. Rámcově je možno tyto úpravy rozdělit na celoplošné, horizontální nebo vertikální a na dílčí (obecně oblíbené podélné vzduchové kanály, odvětrávané rýhy apod.). Na základě dlouholetých zkušeností s návrhy těchto úprav je třeba konstatovat, že ve velké většině bývají kombinovány s dalšími sanačními úpravami – např. chemickými clonami, aktivní elektroosmózou, sanačními omítkami atd.

Program:
  • 08:30 - 09:00 Prezence posluchačů
  • 09:00 - 13:00 Přednášky

O přestávce podáváme zdarma občerstvení.
Konec semináře je orientační.

Akreditace:

Všechny akce jsou součástí celoživotního vzdělávání členů České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a České komory architektů (ČKA). Vybrané akce mají také akreditaci pro vzdělávání úředníků územních samosprávných celků.

Poplatek:

1.290,-Kč za osobu včetně DPH.
Každý účastník obdrží ZDARMA STUDIJNÍ PODKLADY a OSVĚDČENÍ O ABSOLVOVÁNÍ.


STUDIO AXIS - Centrum vzdělávání ve stavebnictví
logo STUDIO AXIS - Centrum vzdělávání ve stavebnictví

Specialista na celoživotní vzdělávání a rekvalifikace v oboru stavebnictví a architektury, pořádá odborné školení, semináře, kurzy, rekvalifikace, konference, výstavy i prezentace. Akce jsou akreditovány pro členy ČKAIT, ČKA a úředníky samosprávy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.