logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Na ČVUT vznikla první databáze ekologických dopadů stavebnin

V Česku vznikla první databáze s informacemi o ekologických dopadech tuzemských stavebních výrobků. Databázi s názvem Envimat vyvinula Fakulta stavební ČVUT.

Reklama

„V dnešní době se zabýváme především snižováním energetické náročnosti provozu budov, kterou umíme určitým způsobem zhodnotit a také efektivně snižovat. Abychom ale mohli posoudit dopady budovy na životní prostředí během celé její existence, musíme umět spočítat i environmentální dopady v ostatních fázích jejího životního cyklu. Jedná se především o fázi výroby stavebních materiálů a související spotřebu energetických a materiálových zdrojů, produkci emisí a odpadů, které mají na celkové dopady budovy významný vliv,“ uvedl vedoucí Katedry konstrukcí pozemních staveb ČVUT Petr Hájek.

Databáze Envimat má za cíl shromažďovat standardizovaná a ověřená data o ekologických dopadech stavebních materiálů a konstrukcí v mezinárodně uznávaném formátu EPD (Environmental Product Declaration). První firmou, která do Envimatu zanesla profily svých výrobků, je producent izolačních materiálů Knauf Insulation.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.