logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ekologická varianta ABS

Kompozit vyvinula společnost Siemens a je vyrobený ze dvou materiálů - polyhydroxybutyrátu (PHB), který se vyrábí z palmového oleje či škrobu a z polypropylen karbonátu (PPC).

Plasty jsou pro lidstvo jsou požehnáním, pro přírodu prokletím. Díky jejich výrobě mají práci miliony lidí, dalším miliardám pak usnadňují život. Příroda naopak trpí jak při jejich zpracování (od těžby ropy, přes rafinerie, až po továrny na výrobu plastů), tak při používání a likvidaci.
Právě na ekologickou výrobu plastů se zaměřili vědci společnosti Siemens. Výsledkem jejich práce je recept na plast vyrobený téměř výhradně z obnovitelných zdrojů a oxidu uhličitého.

Tento nový druh plastu má primárně sloužit jako náhrada za akrylonitril-butadien-styren, pro který se používá spíše zkratka ABS.
Ačkoliv název plastu běžnému uživateli pravděpodobně nic neřekne, jsme výrobky z něj doslova obklopeni. Z ABS se vyrábí například nábytek, kufry, součástky do automobilů, přilby nebo kostičky stavebnice Lego. Jako většina plastů se i ABS vyrábí z ropy.

Šetrné plasty - Siemens
Prvním výrobkem z nového druhu ekologického plastu je kryt vysavače. Navzdory lehce odlišným vlastnostem oproti běžně používaným plastům se tento kompozit hodí i do sériové výroby.

Ekologická varianta ABS, kterou vyvinula společnost Siemens, je kompozit vyrobený ze dvou materiálů.

  • Prvním je polyhydroxybutyrát (PHB), který se vyrábí z palmového oleje či škrobu.
    Výhodou PHB je nejen produkce z obnovitelných zdrojů, ale i vysoká míra biologické odbouratelnosti a mechanické vlastnosti velmi podobné polypropylenu. Pro plnohodnotné nahrazení ABS je však samotný PHB příliš křehký.
  • Proto k němu byl přidán ještě polypropylen karbonát (PPC), díky němuž je výsledný plast měkčí. Jednou z hlavních složek pro výrobu PPC je oxid uhličitý, jenž představuje 43 % hmotnosti tohoto plastu. CO2 pro jeho výrobu se získává separací z emisí továren a elektráren.

Výsledný kompozit PPC a PHB tvoří z více než 70 % obnovitelné materiály. Dalším cílem vývojářů je nahradit ekologickými kompozity i jiné druhy běžně užívaných plastů.

Šetrné plasty - Siemens
Jednou ze složek kompozitu je plast PPC, který se vyrábí z oxidu uhličitého separovaného z emisí. Výhodou je nejen ekologický aspekt jeho výroby, ale také prakticky nevyčerpatelnost zdroje.

Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.