logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Česko - rakouský expertní workshop

Reklama

V rámci projektu EU Interreg SOLAR - NET CZ - NÖ byl uspořádán 13. června 2002 firmou Arsenal research rakousko-český expertní workshop o posledním vývoji v oboru solární techniky.

Ve spolupráci se svazem Austria Solar a Českým vysokým učením technickým v Praze byla projednávána témata "Poslední stav normování v oboru solární tepelné techniky", "Nejnovější inovace v solární tepelné technice" a "Velká solární tepelná zařízení v ČR - zkušenosti z ČR". Po ukončení série přednášek následovala pro všechny účastníky prohlídka demonstračního zařízení ve "vzorovém bezautomobilovém sídlišti" ve 22. vídeňském obvodu.

Solární hospodářství se v Rakousku stalo v posledním desetiletí z hospodářsky okrajové velikosti dynamicky rostoucím hospodářským odvětvím. Série přednášek ukázala, že solární tepelná technika je dobře rozvinutou mnohonásobně osvědčenou technologií. Inovace směřují do oblasti redukce nákladů, atraktivního designu a intenzivnější integrace do budov, zvyšování účinnosti komponent a systémů jakož i zajištění kvality. Za účelem zajišťování kvality byla blíže vysvětlena nová evropská norma na zkoušení solárních kolektorů a byl zdůrazněn význam jednotných evropských norem pro společný trh bez bariér.

160.000 domácností neboli již každý desátý rodinný dům v Rakousku je vybaven solárním zařízením a každoročně k tomuto počtu přibývá kolem 13.000 nových zařízení. Prohlídka projektu "vzorového bezautomobilového sídliště" ve 22. vídeňském obvodu znázornila účastníkům, že příprava teplé vody pomocí solární energie při dostatečném záření ze 150 kolektorů na střechách obytného sídliště je inovativní cesta, jak efektivně využívat dopadajícího slunečního záření. Zásobníky tepla obstarávané solárními kolektory se vytápějí, takže mohou zcela popř. částečně pokrývat přes tepelný výměník potřebu tepla do oběhového systému jakož i pro nabíjení bojleru a potřebu zařízení přídavně zásobovaných z dálkového vytápění.

Pokud se v úvahách ohlídneme ohlédneme zpět, byla tato česko-rakouská akce dobře navštívenou událostí a byla kladně hodnocena všemi účastníky, tzn. architekty, solárními firmami, školami a sdělovacími prostředky. Výsledky hodnocení akce ukázaly, že o uspořádání dalších seminářů na téma jako např. "Solární systémy pro vytápění" nebo "Marketingové strategie" je velký zájem.

Spolu s českým partnerem, organizací Veronica, organizuje Arsenal research na téma solární tepelná technika 19. září 2002 v Brně první česko-rakouskou solární konferenci "SLUNCE 2002".

Co se týče dalších informací, kontaktujte, prosím:
Arsenal research
Dipl.-Ing. Friedrich Brandstetter
e-mail: friedrich.brandstetter@arsenal.ac.at nebo
Ing. Marii Kotyzová
e-mail: veronica@ecn.cz.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.