logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výstavba bytů v hradeckém kraji vzrostla o 57 pct, nejvíc v zemi

V kraji stavebníci zahájili výstavbu 458 bytů, zatímco ve stejném období loni začali stavět 292 bytů. V celé ČR počet nově zahájených bytů klesl o tři procenta na 6545 bytů.

Reklama

Vyplývá to z údajů zveřejněných hradeckou pobočkou Českého statistického úřadu. Někteří podnikatelé ve stavebnictví jsou však k číslům statistiků skeptičtí a nejbližší budoucnost jako výrazně růstovou nevidí. "Situace v kraji se moc nelepší, na velké oživení to nevypadá," řekl spolumajitel hradecké stavební firmy Fato Jiří Fráňa. Firma loni zahájila stavbu dvou domů v hradecké čtvrti Podzámčí s celkem asi 50 byty, dokončit je chce letos. "Zhruba polovina z nich je prodaná, což naplnilo naše očekávání," řekl s Fráňa s tím, že kromě jednoho vilového domu s šesti byty Fato o další výstavbě v Hradci zatím aktuálně neuvažuje.

Podle šéfa trutnovské stavební firmy BAK Dušana Čížka se výraznější bytová výstavba odehrává pouze v Praze, v regionech je slabá. V Trutnově BAK nedávno zahájil stavbu domu s 15 byty v další části projektu Nad Školou. BAK také převzal od firmy Orco rozestavěný projekt Pivovar Vrchlabí s asi 70 byty. "Letos jej chceme dokončit. Věříme, že v rámci rozvoje závodu Škody ve Vrchlabí bude o tyto byty zájem," řekl dříve Čížek.

Odborníci upozorňují, že údaje jen z prvního čtvrtletí nemusejí dávat obrázek o tom, jak se bude bytové stavebnictví v kraji vyvíjet v celém roce. Loni bytová výstavba v kraji mírně vzrostla, když investoři zahájili stavbu 1272 bytů, což bylo proti roku 2010 o 18 více. Předtím po roce 2008 zažila výstavba bytů v kraji kvůli hospodářské krizi hluboký propad. V době konjunktury v roce 2008 se v kraji začalo stavět rekordních 2396 bytů, v následujících dvou letech přišel postupný propad na polovinu.

Z územního pohledu se na celkovém počtu zahájených bytů v prvním čtvrtletí v kraji podílel třemi čtvrtinami okres Hradec Králové, kde se počet zahájených bytů meziročně dvojnásobil na 335 bytů. Téměř dvojnásobný nárůst na 36 bytů měl okres Jičín, v ostatních okresech výstavba bytů klesla. Téměř dvě třetiny zahájených bytů v kraji byly v bytových domech.

Počty dokončených bytů v hradeckém kraji od ledna do konce března meziročně vzrostly o šest procent na 278 bytů. V celé ČR bylo dokončeno 6230 bytů, meziročně o dvě procenta více.

Bytová výstavba v Královéhradeckém kraji:
1. čtvrtletí 2009 1. čtvrtletí 2010 1. čtvrtletí 2011 1.čtvrtletí 2012
dokončené byty 338 606 262 278
zahájené byty 498 287 292 458

zdroj: Český statistický úřad

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.